Разговорите бяха насрочени в Беловежката гора, в БеларусХерсон е превзет,

...
Разговорите бяха насрочени в Беловежката гора, в БеларусХерсон е превзет,
Коментари Харесай

Москва и Киев на преговори - рунд 2

Разговорите бяха планувани в Беловежката гора, в Беларус
Херсон е високомерен, десантчици влязоха в Харков

На седмия ден от съветската инвазия в Украйна, войските на президента Владимир Путин съумяха да запишат първи съществени военни и тактически победи, превземайки стратегическия град Херсон и спускайки десантчици във втория по величина украински град Харков.

Междувременно огромната съветска танкова колона продължава да се придвижва към Киев, където след няколко ориентирани ракетни удара нощес и през нощта телевизионната кула бе изцяло извадена от употреба. На фона на тези данни късно следобяд в сряда бе обявено че делегации на Украйна и Русия ще се срещнат още веднъж на украинско-беларуската граница, в околност известна като Беловежката гора, в Брестка област.

До привършване на броя на вестник “Труд” на място бе пристигнала единствено съветската делегация. Това е вторият опит за мирни договаряния сред Киев и Москва след срещата на 28 февруари, още веднъж в Беларус. В изявленията за Ройтерс и Си Ен Ен денем президентът на Украйна Влодимир Зеленский съобщи, че Русия би трябвало да спре бомбардировките, в случай че желае мирни диалози. По последни данни настояванията на съветската страна за преустановяване на огъня в Украйна остават непроменени - признание на Кримския полуостров и отцепническите републики Донецк и Луганск за съветски територии, изваждане от конституцията текстовете, свързани със устрема є към участие в Европейски Съюз и НАТО и “демилитаризирането на страната”. Според наблюдаващи е допустимо с въпреки и забавения прогрес на “военната операция”, Москва да предяви и спомагателни териториални искания към Киев.



Същевременно украинските управляващи настояха, че Херсон не е бил изцяло високомерен, а град Мариупол продължава да устоява на съветската блокада.

“Ситуацията в Мариупол е ужасяваща, близо сме до филантропична злополука. Бяхме над 15 часа под непрекъсната бомбардировка, без почивка”, съобщи пред Би Би Си, кметът на града Сергий Орлов.

“Руската войска тества всичките си оръжия тук - артилерия, ракетни установки, самолети. Опитват се разрушат града”, сподели още Орлов, който уточни че Мариупол е изцяло обграден от всички страни.

Почти 836 000 са бежанците от Украйна в прилежащите страни, сочат данните на Организация на обединените нации. Това е внезапно нарастване след оповестените 677 000 бежанци. Над половината от украинските бежанци са потърсили леговище в Полша, оповестяват от Организация на обединените нации.

Байдън: Путин ще заплати за войната

Съединени американски щати също затварят въздушното си пространство

Руският президент Владимир Путин “ще заплати висока цена” за нашествието в Украйна. Това съобщи президентът на Съединени американски щати Джо Байдън в обичайна тирада за “Състоянието на съюза” пред двете камари на американския Конгрес.

Байдън сподели, че съветският президент Путин е решил неверно готовността на Съединени американски щати и съдружниците да отговорят на съветската експанзия. Той означи, че Путин е очаквал светът да се поддаде, само че вместо това е срещнал “стена от мощност, която в никакъв случай не е очаквал или си е представял - той срещна украинския народ.”

“Той (б. р. - Владимир Путин) отхвърли многократни опити за дипломация, той счете, че Западът и НАТО няма да отговорят. Той счете, че може да ни разедини вкъщи, в тази зала, тази нация. Той счете, че може да докара до разцепление също в Европа. Путин сгреши. Ние сме подготвени. Ние сме обединени. И това направихме - останахме обединени”, сподели президентът на Съединени американски щати под аплодисментите на американските конгресмени, сенатори и присъстващите в залата, измежду които бе и украинският дипломат във Вашингтон Оксана Маркарова.
Байдън разгласи също по този начин, че Съединени американски щати се причисляват към Канада и Европейския съюз и затварят въздушното си пространство за съветските самолетни компании в отговор на нашествието.

Франция следи доброволците за Киев



“Легионът” е разрешил на няколко свои военнослужещи, които имат близки в Украйна, да отидат и приберат роднините си от прилежащи страни.

Париж предизвестява за следствията

Френските управляващи са задържали последните два дни в Париж два буса с хипотетични доброволци, пътуващи към Полша, с цел да се включат във войната в Украйна против Русия. Това заяви в сряда вестник “Фигаро”, базирайки се на информиран източници от силите на реда във Франция. Сред арестуваните има минимум дузина украински жители “ангажирани във френските въоръжени сили”, показва изданието. “Всички тези хора, са имали желанието да заминат за Украйна, с цел да се включат във войната, показва полицейски източник.
Общо 14 военнослужещи от френския Чуждестранен легион и 13 цивилни, с военни униформи и съоръжение са арестувани, прецизира РТЛ. Медията напомня, че “Легионът” е разрешил на няколко свои военнослужещи, които имат близки в Украйна, да отидат и приберат роднините си от прилежащи страни. Легионерите арестувани в Париж обаче не спадат към тази група и не спазвали заложените протоколи.

Френските управляващи наблюдават с напрежение последните дни връзките в обществените мрежи в страната и многочислените апели за съставяне на задгранични доброволчески легиони, които да вземат участие във войната в Украйна против Русия, показва “Фигаро” в специфичен репортаж.

“Ако имаме предварителни данни за съответни проведени заминавания за присъединяване във войната в Украйна, наше обвързване е да предупредим заинтригуваните лица за следствията от техния ангажимент, в случай че би трябвало да ти възпрем”, разяснява пред изданието почитан източник от министерството на вътрешните работи на Франция.
Източник: trud.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР