Разговорът за възможно отлагане на президентските и парламентарните избори в

...
Разговорът за възможно отлагане на президентските и парламентарните избори в
Коментари Харесай

В партията на Ердоган се заговори за отлагане на вота, опозицията отложи избора на кандидат

Разговорът за допустимо отсрочване на президентските и парламентарните избори в Турция продължи осем дни след опустошителното земетресение с близо 40 хиляди жертви и откакто един от най-уважаваните фрагменти на ръководещата партия изиска да бъде взето такова решение.

" Изборите би трябвало да се отсрочат неотложно. Не е въпрос на избор, а на нужда ", се в изказване на някогашния вицепремиер и съосновател на партията Бюлент Арънч в " Туитър ". По думите на Арънч, който, само че не я напусна, изясни, че не може да се приказва за гласоподаване, до момента в който " жителите ни не престават да се борят за живота си ".

В изказването се предлага вотът да се състои през ноември тази година или дружно с локалните избори през март 2024-а, когато страната се е възстановила. Президентът разгласи два дни след първото земетресение, че чака цялостно възобновяване на тежко засегнатите провинции за година.

" Конституцията не е свещена крава "

По думите на Арънч, даже да има ограничаване за отсрочване на вота по конституция, подобен текст не е " свещена крава " и съответният член може да се промени.

Поддръжници на опозицията неотложно го упрекнаха в опит за " цивилен прелом ", откакто с думите си за конституцията той подлага на критика съперници на властта, предизвестили, че главният закон е " над президента и изборната комисия " и че вотът може да се отсрочи единствено поради война.

Журналист от " Хабертюрк " на собствен ред отсрочване с половин година. Вотът би трябвало да е на 14 май, откакто Ердоган разгласи изместването му с месец - по график се очакваше да се състои приз юни. Миналата седмица източници на " Блумбърг ". Публично обаче той не е коментирал тематиката за вота.
" Вече не е реалистично вотът да се състои през май ", за изданието The Middle East Eye източник, осведомен с настройките в държавното управление. " Щетите по инфраструктурата, както и преместването на оживелите от земетресението, може да наложат провеждането на изборите в постоянния период през юни (не презнай, както бе оповестено по-рано - бел. ред.) или по-късно.

Виждаме, че някои политици и публицисти разискват дали изборите да се проведат през май или юни. За Бога, още има тела под руините.
Бюлент Арънч,
някогашен вицепремиер на Турция

В миг на различия в опозицията

Това стана в същия ден, когато опозиционният алианс, на който изследвания даваха късмет за победа против Партията на справедливостта и развиването (ПСР) на президента Реджеп Тайип Ердоган, трябваше да избере претендента си за държавен глава. Вместо това решението бе безсрочно отсрочено.

Към момента вътрешните противоборства на опозицията попречиха месеци наред оповестяването на решението: дали тя да излъчи като " водач " за задачите на изборите ръководителят на най-голямата Републиканска национална партия (РНП) Кемал Кълъчдароглу или кмета на Истанбул Екрем Имамоглу, чиято кандидатура, наподобява, поддържа в по-голяма степен водача на националистическата Добра партия Мерал Акшенер.

Изглежда, Акшенер желае вотът да се състои през юни, само че не по-късно. Тя в същото време не посети засегнатите от земетресението райони в първите няколко дни с аргумента, че не желае да пречи на избавителните интервенции. Кълъчдароглу го направи и употребява визитата, с цел да нападне Ердоган и да го упрекна, че не е съумял да се погрижи за по-надеждна отбрана на Турция при земетресение.

Критици считат, че отсрочване ще даде време на Ердоган да се оправи с отрицателните реакции, свързани с разбирането, че презастрояването, корупцията и неприлагането на стандартите - за което би трябвало да дават отговор и ръководещите с изключение на обособени строителни бизнесмени - са съдействали за тежките опустошения и огромния брой жертви (над 31 хиляди към момента). Други са на мнение, че сходно развиване би дало и глътка въздух на опозицията, с цел да координира метода си и да избегне неуместната съгласно някои акция в миг на национална покруса.

Отлагане най-вече с месец

По конституция изборите би трябвало да се състоят най-късно през юни. За отлагането им за по-нататък ще е нужна корекция в главния закон - признат след референдум от 2017 година и трансформирал Турция в президентска република - а за него е належащо болшинство от две трети в Народното събрание.

Ердоган и съдружниците му от крайнодясната Партия за националистическо деяние (ПНД) имат общо 333 гласа при 400 нужни за тази смяна. Това значи, че биха им трябвал гласове от опозицията.

Дори при положение на война вотът може да се отсрочи с не повече от година. " Нито оповестяването на изключително състояние, нито злополучие оправдават и позволяват отлагането на изборите ", за Балканската мрежа за проверяваща публицистика (БИРН) юристът Али Йълдъз.

Турция организира избори по време на войната за самостоятелност, а турският парламент работи по време на войната. Днес единственото оставащо от турската народна власт е преходът във властта посредством избори.
Али Йълдъз,
юрист

Всичко, което би трябвало да знаете за:
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР