Разговор по същество за съставяне на правителство не се е

...
Разговор по същество за съставяне на правителство не се е
Коментари Харесай

Политолози: Президентът се възползва максимално от неразбирателството между партиите


„ Разговор всъщност за сформиране на държавно управление не се е състоял. Всичко, което следим в последните 1-2 месеца, е подготовка за нови избори ".

Това съобщи в предаването „ Твоят ден ” на  NOVA NEWS политологът доцент Милен Любенов.

Според сътрудника му политолог Георги Киряков от края на изборите до ден сегашен, че и до Нова година ще бъдем в изборна акция. „ Няма съгласие. Партиите ще кажат – заядоха се за Изборния кодекс, с цел да няма държавно управление. Има ред дейности и на, и на Политическа партия, които способстват този спор ”, сподели той.

Според Любенов не наподобява реалистично да се сформира кабинет с първия и с втория мандат. Той не вижда късмет за сходно болшинство, ясни са разграничителните линии сред партиите. „ Ако имаме късмет – това ще е държавно управление с третия мандат, само че то ще е с стеснен мандат. Това единствено по себе си обрича тази структура на крах ”, сподели той.

Любенов е безапелационен, че в случай че има предварителни парламентарни избори, изборната интензивност ще е още по-ниска. „ Не е съществено. Кой знае каква смяна на съотношението сред партиите няма да настъпи. Тази фрагментация ще се резервира, даже може да се усили. Самите партии би трябвало да изчистят своя образ, с цел да бъдат допустими за гласоподавателя ”, сподели той.

И Киряков счита, че може да е огромен недостатък явяването на нови избори. Той счита, че „ ще се стигне до нулиране на всички в ляво, до момента в който не стартират да се сплотяват. „ Ще създадат примерно – алено единение. Така отварят голяма ниша вляво ”, безапелационен е той.

„ Възможно е, както Бойко Борисов  Бойко Борисов Бойко Методиев Борисов е министър-председател на Република България. Роден е на 13 юни 1959 г се намърда в десницата, по този начин Политическа партия да влезе в левия сегмент и другите партии след това фиктивно да търсят … Имаме раздробена левица, имаме и, който погълна огромна част от десницата ”, сподели Киряков.

Политологът Любенов не вижда резултат от това разпъване на консултациите. Парламентът не работи, гледа Изборния кодекс, вместо да се занимава с значими въпроси за Плана за възобновяване и резистентност или тематики за икономическото възобновяване на страната. „ Президентът като че в действителност желае да играе водеща политическа роля и търси способи неговата функционалност повече да тежи за сметка на други партии. Бивши съветници, евродепутатът непрекъснато стартира концепция за президентска република. Има заплаха и риск за демокрацията на страната ”, сподели Милен Любенов.

Киряков счита, че президентът се възползва оптимално от неразбирателството сред партиите и конституционните празноти. „ Това е длъжностен кабинет, не е кабинет на президентската институция ”, добави той.

Според Любенов няма да излезе нищо от концепцията за президентска република, няма такава настройка, само че това ерозира демокрацията в страната.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР