Разговор на ВАСИЛ ВАСИЛЕВПредседателят АБВ Румен Петков е едно от

...
Разговор на ВАСИЛ ВАСИЛЕВПредседателят АБВ Румен Петков е едно от
Коментари Харесай

Румен Петков, един от лидерите на Левицата, пред Lupa.bg: Ще върнем пред урните 700 000 избиратели!

Разговор на ВАСИЛ ВАСИЛЕВ

Председателят АБВ Румен Петков е едно от най-ярките имена в новата групировка „ Левицата ”, на която социолозите отреждат място в новия парламент. Бил е народен представител, кмет на Плевен и министър на вътрешните работи. Роден е на 23 юни 1961 година в Плевен. Учи в Математическа гимназия „ Гео Милев “ в града и в Пловдивския университет „ Паисий Хилендарски “ във факултета по математика. Специализира в Икономическия институт в Свищов. Ръководил е изборния център на Българска социалистическа партия по време на локални, парламентарни и президентски избори. Женен е, има двама сина.
Два дни преди парламентарните избори, Румен Петков приказва в искрено изявление за Lupa.bg.

- Г-н Петков, изследванията на социолозите сочат, че „ Левицата “ ще влезе в новия парламент. Кои са основните ви послания?

- Да, ясно е - „ Левицата “ ще бъде в новия парламент. Три са нашите съществени задължения:

1. Възстановяване на страната във всичките й параметри. Ние не се грижим за здравите, а желаеме да лекуваме болните. Постоянно пренаписваме учебниците и не сме в положение да бъдем етични и справедливи в проучването на българската литература и история. Забравихме доста бързо хора като Любо Левчев, акад. Антон Дончев, акад. Светлин Русев. Сигурността на жителите, не като медийни изяви, а като ефикасна политика на правоохраната;

2. Недопускане на обединението на войната и борба в европейските институции за прекратяване на военните дейности и спокойно решение на конфликта;

3. Гарантиране на обществените права на жителите (доходите, контрола върху качеството на храните).

- Защо отказахте да сте претендент за депутат от „ Левицата “? Това беше изненадващо решение...

- Бил съм кмет, народен представител и министър и съм човек с претенциите за честност и възпитание. Не  съм претендент, само че съм горделив, че съм част от сплотяващата се левица и ще направя всичко належащо тя да бъде разбрана и оценена от жителите.

- На последните избори 700 000 души с ляво мислене не отидоха до урните, а все по-малко българи гласоподават. Кои съгласно Вас са аргументите за този отлив на гласоподаватели?

- Защото от ден на ден хора не виждат искреност и поредност в политиката на Българска социалистическа партия. И последният парламент е най-грозният образец за това. Да участваш в държавното управление, което на процедура въвлича страната ни в непознат боен спор и персонално да си зает с продажбите на големи количества оръжие, да участваш в насаждането на ненавист сред България и Русия, да участваш в държавно управление, което е готово да съсипе нуклеарната енергетика и което, в действителност, унищожава енергийната сигурност на страната, е повече от унизително за почтения и рационален лявомислещ гласоподавател.

Повече от неуместно и обидно също е Българска социалистическа партия да взе участие в държавно управление, изгонило 70 дипломати и чиновници от Руското посолство и в същото време да твърди, че желае нормализация на връзките с Русия.

Едното изключва другото и тази шизофренна политика е част от аргументите да изгоним тези 700 000 гласоподаватели от урните.



Румен Петков (крайно вляво) на среща с огромния ни публицист, режисьор, сценарист и държавник Анжел Вагенщайн и Валери Жаблянов (вдясно)

- Министърът на вътрешните работи Иван Демерджиев обаче разгласи, че водещата версия за бомбените закани против учебните заведения е хибридна офанзива, обвързвана с Русия.

- Интересно Русия по какъв метод извърши офанзивата с торбичките с №12 и шпеков колбас в нея, която хибридна офанзива или шпекова офанзива от Русия вътрешният министър още не е почнал да създава. Да не ставаме чак толкоз жалки, господин министър!

- С какво политиката на „ Левицата “ се отличава от тази на Българска социалистическа партия?

- Първо – с почтеност и изясненост. И второ – трите уговорката, които показах, са неща, които могат да подсигуряват, че „ Левицата “ ще е опозицията. За разлика от управлението на Българска социалистическа партия, които основават усещането, че ще си партнират с всеки, стига достъпът до властта да е обезпечен. „ Левицата “ е подготвена да е опозицията. Разликата сред нас и Българска социалистическа партия е и тази, че „ Левицата “ няма да ангажира „ Ипон “, „ Делта Гард ” или която и да е охранителна компания при свои вътрешнопартийни конгреси. Не за друго, а тъй като сме възпитани хора и не се бием между тях.

- Кои са съдружниците на „ Левицата “ в Народното събрание, и по какъв начин ще се противопоставите на обединението на войната, както я наричате? Ако сте в ролята на съпротива, шумната съпротива в Народното събрание, прави ли съгласно Вас работа?

- Шумът може да прави работа на обособени хора, само че шумът не е вярна политика. Говоренето от парламентарната естрада би трябвало да бъде по политики, премислени добре, а не звук, който да притегли за минута вниманието на евентуалния гласоподавател. И това е основна отлика на „ Левицата “ от всички останали политически обединения.

- В Народното събрание доминира езикът на омразата. Как бъдещите депутати от „ Левицата “ могат да се опълчват на отровната атмосфера, която царува там?

Атмосферата в Народното събрание и насаждането на ненавист, а оттова – и в обществото, са отпреди 10 и повече години. И резултатът е, че нямаме седмица без обичай преподавател или доктор, нямаме седмица, без побоища сред деца и резултатите от опитите да извадим Ботев и Вазов от учебниците и да вкараме Бат Сали в Народното събрание, не могат да ни доведат до друга социална атмосфера и взаимоотношения. „ Левицата “говори и има просвета, „ Левицата “ приказва и има обучение, „ Левицата “е гарантът, че може да бъде воден разговор, без безусловно в основата му да е омразата и отрицанието. Но „ Левицата “ в идващия парламент ще е единственият поръчител за истината, за жалост.

- В последното Народно заседание подкрепихте „ Български напредък “, които гласоподаваха за изпращането на български оръжия за Украйна. Само поради това ли оттеглите поддръжката си за групировката, говорихте ли със Стефан Янев?

- Още с това гласоподаване напълно правилно предизвестих Стефан Янев, че партньорските ни взаимоотношения са дотук. Но за жалост „ Български напредък “ поддържаха едно неуместно, убийствено за нуклеарната ни енергетика, решение за пазаруване на гориво от „ Уестинхаус “ за Пети блок.

- Какви са връзките на „ Левицата “ с президента Румен Радев, обсъждано ли е с него основаването на новата групировка. Трябва ли да бъде чут апелът му за войната в Украйна?

- „ Левицата “ има градивно отношение към президента Радев и, несъмнено, с него не е обсъждано основаването на нова групировка заради редица конституционни спънки.

За разлика от „ Продължаваме промяната ” и други обединения, законът е за всички и над всички. И преди всичко, несъмнено, Конституцията.

А апелът на президента за войната в Украйна – той би трябвало да бъде чут от всички български жители и всеки, който гласоподава за обединението на войната (ГЕРБ-СДС, ПП-ДБ и другите), гласоподава срещу интереса на българското общество и страна.

- Виждате ли през днешния ден небосвод за обединяване на левите сили у нас и единствено Корнелия Нинова ли е спънка това да се случи. Кога за последно разговаряхте с водача на Българска социалистическа партия?

- Не мисля, че когато обясняваме избрани процеси единствено с деяние или безучастие на една персона, сме прави. Така, че процесът на консолидация на левицата няма опция. Важното е левите жители, в т. ч. и членовете на Българска социалистическа партия, да видят кой я възпира и да преценяват с какви претекстове. Индианците имат една мъдрост, че когато забележиш, че конят, който яздиш, е мъртъв, би трябвало да слезеш от него. Очевидно, това до нашите географски ширини още не е достигнало. „ Левицата “ през днешния ден се готви пламенно и за локалните избори, и за идната година - за европарламент. Все повече са рационалните гласове в Българска социалистическа партия, че неформирането и забавянето на процеса на генералната консолидация, в действителност може да подсигурява триумфа на антибългарските обединения, като Политическа партия, Демократична България и така нататък

- Въвеждането на еврото разпали дискусия измежду българите. Какво е мнението на „ Левицата “ във връзка с приемането на общата европейска валута?

- Нека не се лъжем - България просто не е подготвена за въвеждане на еврото. За страдание сме очевидци по какъв начин едните спекулират на тематиката „ еврото през днешния ден и незабавно “, без да могат да дадат рационални причини за какво, другите събират подписка, явно с предизборни цели, против еврото.

Политиката на „ Левицата “ е, че България би трябвало да се приготви по този начин, че влизането в еврозоната да бъде и търпимо, и потребно за българския обичай и стопанска система. Още един инфлационен удар върху нашата промишленост и жители ще бъде нетърпим и ще изкара хората на улицата.

И без това фактът, че никой до момента не се смущава от изключителната доминация на финансовия над индустриалния капитал, би трябвало да концентрира още по-голямо доверие в „ Левицата ”.

- Като някогашен вътрешен министър следите ли миграционния напън. Той към момента ли е съгласно Вас спънка за участието ни в Шенген?

- Още през 2015 година предизвестих, че този напън ще докара до извънредно отрицателни за Европа процеси – опасност за смяна на генофонда на Стария континент и в някои немски провинции това към този момент е реалност. Миграционният напън ще сътвори условия на непоносимост сред общности и гражданската война във Франция през днешния ден към този момент е реалност. Ние ще създадем едно надалеч погрешно чувство, че не желаеме да решим въпроса за какво пораждат миграционните рецесии, а сме подготвени да търсим решение на проблемите в обособени мигранти, колкото и доста да са те. И двойните стандарти в отношението към мигрантите от Украйна и от Афганистан, в действителност загрозяват лицето на Европа и провокират от ден на ден разсъждения по въпроса Европа способна ли е на единно отношение към мигрантите и Европа способна ли е да търси сметка на своите сътрудници тогава, когато провокират миграционен напън върху Стария континент, а самите сътрудници стоят встрани и следят финансовия и обществен срив на европейските системи.

Не смятам, че, от позиция на разпоредбите, невлизането ни в Шенген е обикновено решение. Мисля, че никой здравомислещ човек няма подозрение, че Хърватия влезе в Шенген, тъй като Западът обича плажовете и по традиция върви там.

Западът няма афинитет и знания за чара на българското Черноморие  и влизането на Хърватия в Шенген и в еврозоната е облекчение единствено за богатите западняци, които могат да си разрешат лазурния бряг.

И тези двойни стандарти са грозновати, те са оскърбление за прилагащите ги, а не за България.

- Бяхте и кмет, и министър. И в случай че позволите в светлината на локалните избори да Ви попитам кой е по-горещият стол?

- Този на работещия българин. Този стол може да е на шивача, може да е на стругаря, може да е на кмета, само че когато човек е виновен и извършва отговорностите, които са му вменени, столът е парещ. Защото, когато работиш, няма по какъв начин да те харесват всички.



Румен Петков e един от водачите на „ Левицата ”, само че отхвърли да е народен представител
ТЕМА преди 10 часа 2629 преди 11 часа 2832 преди 11 часа 6521
Източник: lupa.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР