Разговаряме с управляващия директор на Филип Морис Интернешънъл за Югоизточна

...
Разговаряме с управляващия директор на Филип Морис Интернешънъл за Югоизточна
Коментари Харесай

Христос Харпантидис: Инвестираме в изграждането на бъдеще без дим

Разговаряме с ръководещия шеф на Филип Морис Интернешънъл за Югоизточна Европа във връзка на откриването през миналата седмица на напълно осъвременената и най-голяма фабрика на компанията в района, която ще създава единствено бездимни тютюневи произведения за новата система за нагряване на тютюн IQOS.

 – Г-н Харпантидис разкажете ни за направените вложения във фабриката ви в Гърция и за плануваните инвестиции на Филип Морис в Европа.
– Ние от Филип Морис Интернешънъл имаме ангажимент за създаване на бъдеще без пушек в целия свят, в което бездимните произведения ще заменят изцяло цигарите. Истински имаме вяра в тази визия и през днешния ден вършим сериозна крачка към нейното реализиране посредством цялостната промяна на фабриката на Папастратос в Гърция – най-голямата и най-старата цигарена фабрика в района. След като в продължение на 87 години тя е произвеждала цигари, в този момент гръцката фабрика приключва тяхното произвеждане и стартира да създава само тютюневи стикове за нашата новаторска система за нагряване на тютюна IQOS. Инвестицията за цялостното преоборудване на фабриката посредством строителство на три нови здания с обща повърхност от 15 000 кв. м и замяна на индустриалните линии за цигари с нови високотехнологични уреди възлиза на 300 млн. евро. Във фабриката са конфигурирани две машини за пресован тютюн и 10 индустриални линии. Пълният индустриален потенциал ще доближи 10 хиляди нагреваеми тютюневи произведения на минута и 20 милиарда произведения годишно, които ще бъдат предопределени за Европа и Азия, където се предлага нашият артикул IQOS. Това е сериозна инвестиция в района, която основава 400 нови работни места във фабриката към съществуващите 800. В осъществяване на своя проект за бъдеще без пушек ФМИ оповести вложения в размер на 490 милиона евро за трансформиране на фабриката в Отопени, Румъния и още 820 милиона евро за разширение на индустриалните мощности в Германия и Италия. Всичко това акцентира нашия сериозен ангажимент да сменяем цигарите с по-добри други възможности за пълнолетните пушачи.

– Какви са трендовете в тютюнева промишленост сега? Очаквате ли бездимните произведения да заменят изцяло стандартните цигари?
– Днес сме очевидци на най-голямата смяна в историята на тютюневата промишленост – промяна към бъдеще без пушек – и ние сме горди, че ФМИ е моторът на тази смяна. В оповестен наскоро отчет на Citi Bank нашата система за нагряване на тютюна се дефинира като една от 10те най-авангардни нововъведения на 2017 година Това е същинска гражданска война посредством технологии, която има капацитета да усъвършенства живота на 1.2 милиарда пълнолетни пушачи в целия свят. Откакто преди повече от 10 години ФМИ стартира своята промяна, ние сме вложили 4.5 милиарда $ в научноизследователска и развойна активност, и в производството на новаторски платформи с капацитет за понижен риск за пълнолетните пушачи спрямо продължителното пушене. И най-важното е, че единствено две години, откакто започнахме да предлагаме на пазара нашите бездимни артикули, съвсем 40% от нашите търговски разноски в международен мащаб и съвсем 75% от разноските за научноизследователска и развойна активност са ориентирани към тези новаторски артикули. Това е нашата задача и нашето бъдеще и с цел да ги използван на процедура, ние ангажирахме над 430 специалисти в създаването и оценката на артикули с капацитет за понижена щета спрямо продължителното пушене. Ние имаме вяра, че това е бъдещето на цялата промишленост и че един ден революционните бездимни други възможности ще заменят цигарите.

-Какви регулаторни промени са нужни, с цел да бъдат подтиквани пълнолетните пушачи да преминат на по-добри други възможности?
– Визията на ФМИ е ясна и тя е да се разработят бездимни други възможности, които да заменят изцяло пушенето на цигари. Само по този метод можем да реализираме действително понижаване на вредата и по-добър живот за всички мъже и дами по света, които пушат. Но ние не можем да реализираме това сами. Правителствата, регулаторните органи, научната общественост, бизнесът, потребителите и цялото общество също би трябвало да бъдат включени в този развой. На първо място е значимо ограниченията, насърчаващи пушачите да преминат на по-малко нездравословни артикули, да допълват напъните на регулаторните органи за понижаване на тютюнопушенето. Искаме ясно да заявим, че най-хубавото решение е в никакъв случай да не стартирате да пушите или да спрете цигарите. Прогнозите на СЗО в Световния отчет за 2015 година обаче сочат, че към 2025 година броят на пушачите ще остане неизменен (близо 1.1 милиарда души). На второ място, защото изделията, съдържащи никотин, водят до пристрастяване и не се безрискови, би трябвало да се подхващат ограничения, които подсигуряват, че обществеността получава точна информация за рисковете и че продуктите се таксуват с налози и са обект на регулация, която е пропорционална на рисковия им профил. И най-после, държавните управления ще играят основна роля при стимулирането на пушачите да преминат към артикули с капацитет за понижена щета.Властите в доста страни от Европейски Съюз поддържаха този метод и насърчиха построяването на бъдеще без пушек, като вкараха нова продуктова категория за нагреваемите тютюневи произведения и одобриха съответната фискална и регулаторна рамка за тази категория артикули. Ние във ФМИ имаме вяра, че бъдеще без пушек е вярната посока на развиване на цялата промишленост.

-Колко пълнолетни пушачи в света взеха решение да преминат към бездимните произведения и каква част от тях са от нашия  район?
– Фактът, че досега над 5 милиона пълнолетни пушачи по света избраха да спрат да пушат и да преминат на нашата най-развита новаторска продуктова платформа IQOS, е окуражаващ за нас. Това ни дава храброст да продължим да влагаме в създаването и разпространяването на нашите артикули с нагряване без горене по целия свят и демонстрира, че сме на прав път в напъните си за създаване на бъдеще без пушек. Отношението и възприемането за нашите други възможности с нагряване без горене в нашия район също са обещаващи и ние сме щастливи, че и в страни като Гърция, България и Румъния с обичайно високи равнища на тютюнопушене, ние следим, че доста пълнолетни консуматори в тези страни вършат осведомения избор да преминат към по-добри други възможности спрямо това да продължат да пушат.

Нашият посетител:
Христос Харпантидис е ръководещ шеф на Филип Морис за района на Югоизточна Европа, обхващащ България, Румъния, Гърция, Хърватска и Словения. Той е и ръководител и ръководещ шеф на Папастратос, филиал на Филип Морис Интернешънъл от август 2015 година
Христос Харпантидис започва кариерата си в Папастратос през 2003 година, като минава през редица основни позиции в компанията в Гърция и по света.
От 2012 година до 2015 година управлява отдела по световни тактики на продажбите и комерсиализация на продуктите с понижен риск в централата на Филип Морис Интернешънъл в Лозана, Швейцария.
Харпантидис има магистърска степен по бизнес администрация (MBA) в региона на стопанската система, както и магистратура по стопанска система (M.A.).от университета Кент в Англия. Завършил физика в Солунския университет „ Аристотел “ в Гърция.

Инвестиции на Филип Морис в числа

Гърция:
– Транформация на фабриката “Папастратос” – 300 млн евро
– 3 нови здания с обща повърхност 15 000 кв.м.
– 2 конфигурирани машини за сплескване на тютюн
– 400 нови работни места от общо 1200
Румъния : Модернизация на фабриката в Отопени – 490 млн. евро
Германия и Италия: разширение на фабриките в Дрезден и Болоня: 820 млн. евро
Лозана, Швейцария : Над 3 милиарда $, вложени в научноизследователска активност за 10 години
Над 400 научни специалисти работят по създаването и научните проучвания зад новите артикули с понижен риск

Материалът е направен със съдействието на Филип Морис Интернешънъл.
Източник: trud.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР