Разговаряме с председателя на Асоциацията на топлофикационните дружества в България

...
Разговаряме с председателя на Асоциацията на топлофикационните дружества в България
Коментари Харесай

Инж. Георгиев: Въглищата имат огромна роля за запазване на енергийната сигурност на България

Разговаряме с ръководителя на Асоциацията на топлофикационните сдружения в България инж. Кремен Георгиев.

- Инж. Георгиев, трансформираха ли се целите пред бранш " Енергетика " в в геополитическата конюнктура?
- Военният спор в Украйна напълно промени стратегическите цели в енергийния бранш освен в България, само че и в Европа. Геополитическа конюнктура даде явен знак, че зависимостта единствено от един енергиен източник заплашва съществено освен енергийната, само че и национална сигурност. Диверсификацията и сигурността на доставките станаха първа точка от дневния ред на света. Спирането на доставките на природен газ от Русия оказа неподходящ резултат за всички страна, подвластни от вноса на първични материали.

В подтекста на тази конюнктура и волатилността на енергийните пазари наложи да се премислят европейските зелени политики. На напред във времето още веднъж излезе тематиката със запазването на въглищата като локален запас за гарантиране на енергийната самостоятелност на всяка страна.

Преди седмица излезе информация, че Брюксел е разрешил на Европейския съюз да изгаря повече въглища през идващите 10 години, до момента в който стопира да употребява съветски газ и нефт. Въпреки че твърдите изкопаеми горива са най-въглеродно интензивни, това е краткосрочно решение на казуса. Както неведнъж съм казвал, това е вярна мярка, тъй като посредством опазване на въглищата, най-малко на този стадий, съответно България ще бъде относително самостоятелна от вноса на горива.

Разбира се, не преставам да настоявам, че е належащо да се довършат започнатите планове за произвеждане на електро и топлоенергия от природен газ, тъй като зелените цели на Европейския съюз за понижаване на въглеродните излъчвания са и ще бъдат водеща тематика и отсега нататък. Ще дам и съответен образец. През тази година топлофикациите в Русе и Перник се чака да завършат внедряването на газовите когенератори, в които е вложен голям финансов запас. Балансираният метод в този миг е най-съществен - от една страна опазване на локалния запас и в същото време вложение в нови мощности, работещи с по-екологични горива.

- Има ли България други възможности, с реализацията на които ще се подсигурява енергийната самостоятелност и сигурност?
- В последните месеци Правителството води дейна политика за намиране на различни енергийни доставки. Обсъждат се разнообразни благоприятни условия за обезпечаване на природен газ на допустими цени. Водят се диалози с разнообразни снабдители както от по-близки, по този начин и от по-далечни страни. Разглеждат се доста разновидности и се надявам, че ще се вземат най-икономически целесъобразните решения, тъй че да не се стигне нито до недостиг на горива, нито до режим. Поне за в този момент, въпреки че България си набавяше от Русия 90% от нужния газ, прекъсването на доставките минава съвсем неусетно. Към този миг страната ни овладява най-страшния сюжет, само че дано не забравяме, че особено България използва относително малко газ, който може да си набави от други снабдители.

- Както и Вие казахте задачите на Зелената договорка би трябвало да бъдат изпълнени. В дълготраен проект каква е визията Ви за енергийния бранш?
- Целите за декарбонизация и реализиране на нулеви въглеродни излъчвания към 2050 година са амбициозни.
Смятам, че вложенията, които сега се вършат в закупуване на нови технологии, са крачка в вярната посока за реализиране на нисковъглеродна енергетика. Проекти за газификация на въглищните централи, построяването на съоръжения за произвеждане на сила от биогаз, както и водородните технологии ще не престават да имат водещо място за енергийната промяна.

Всички ние знаем, че имаме потребност от равномерен и обективен преход, който би трябвало да се реализира посредством прекосяване от въглища към газ и в следствие водород.

Средствата, планувани в Плана за възобновяване, ще оказват помощ за реализирането на всички планове за гарантиране на чисто произвеждане на сила. Процесът на декарбонизация ще бъде дълъг, само че доста сдружения са стартирали. Както към този момент обясних Топлофикация Русе и Перник единствено след няколко месеца ще включат в употреба газовите си когенератори. Отделно, разговаряйки с изпълнителните им шефове, бях осведомен, че имат капиталови планове и за създаване на съоръжения за произвеждане на сила от биогаз. Ако се върна по-назад във времето, от години освен в Русе и Перник, само че и централите във Враца и Бургас употребяват и биогорива в индустриалната си активност. Смятам, че всички тези старания и вложен труд и средства ще оказват помощ за цялостната промяна на бранш " Енергетика ".

- Цените обаче не престават да се покачват. Бизнесът и крайните консуматори ще устоят ли?

- За страдание цените на енергоносителите в действителност не престават да се усилват. Военният спор в Украйна провокира непрестанно растящите цени на интернационалните тържища. Наблюдаваме трайна наклонност за голям скок както на природения газ, по този начин и на въглеродните излъчвания. Тези два фактора доведоха до натрупването на големи загуби поради недовзетия доход на всички топлофикации. Огромни средства бяха изгубени, тъй като сдруженията осигуряваха отопление на цена, от тази, на която не покрива разноските им.

Предвидените обезщетения не съумяха да покрият този недовзет доход. За това се надавам при определянето на цената за идващия регулаторен интервал да се вземе поради тройното нарастване на цената на газа и излъчванията. В противоположен случай има риск огромна част от топлофикациите да банкрутират. Надявам се да се откри по този начин нужният баланс сред дружество и краен консуматор. Вярвам, че КЕВР като регулатор ще има водеща роля в угаждане на интереса и на двете страни.

- В последна сметка да чакат ли клиентите нарастване на цената на парното?
- Повишение на цената на парното и топлата вода най-вероятно ще има. Крайното решение ще стане ясно при започване на месец юли. Също по този начин преди началото на отоплителния сезон ще разберем какъв брой огромни ще бъдат и обезщетенията за бизнеса и крайните консуматори. Нека изчакаме и да не се основава ненужно напрежение и тематиката с цените за парното да не се политизира.
Източник: epicenter.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР