Разговаряме с изпълнителния директор на Топлофикация Русе“ инж. Севдалин Желев

...
Разговаряме с изпълнителния директор на Топлофикация Русе“ инж. Севдалин Желев
Коментари Харесай

Топлофикация Русе с високотехнологично и „зелено“ мислене за бъдещето на Русе

Разговаряме с изпълнителния шеф на „ Топлофикация Русе “ инж. Севдалин Желев във връзка идния отоплителен сезон и провокациите пред сдружението, свързани с доставките на газ.

- Инж. Желев, влагате изключителни старания и средства в екологичната стратегия на " Топлофикация Русе ". Какви са водещите Ви цели?
- Устойчивото развиване е немислимо без виновна екологична тактика. Тя е неделима част от корпоративната политика. " Топлофикация Русе " потвърди, че едно дружество, осигуряващо топлинна сила и гореща вода, може да работи в сходство с всички условия за запазване на околната среда и чистия въздух.

В момента приключваме план за диверсификация на горивния микс и замяната на въглищата с природен газ. По проект още през този отоплителен сезон газът ще бъде неделима част от горивата, които използваме за гарантиране на чисто, надеждно и несъмнено отопление за крайните консуматори.

- Разкажете ни повече за този план и какво следва отсега нататък?
- Газовите когенератори са мотори с вътрешно горене. Те се зареждат с природен газ и създадената от тях механична сила зарежда електрогенератор. Електрогенераторите, захранвани с природен газ, създават електричество 7 мегавата. Близо 80% oт влoжeнaтa eнepгия oт пpиpoдeн гaз ce пpeoбpaзyвa в пoлeзнa тoплиннa или eлeктpичecкa мoщнocт. Tpите кoгeнepaтopa ca c oбщa мoщнocт 21 мeгaвaтa eлeктpичecкa мoщнocт и 18 мeгaвaтa тoплиннa мoщнocт.

Проектът е съвсем напълно приключен. Преди да включим в работен режим новите уреди, те би трябвало да преминат всички нужни тестови тествания.

Нашата цел е през летните месеци да създават сила единствено от природен газ. Преходът от твърди изкопаеми горива към газ ще означи значим принос към реализиране на генералните цели на Европейския съюз за понижаване на въглеродните излъчвания.

В кратковременен проект това е най-важният план, който желаеме да приключим. Паралелно през летните месеци правим всички нужни усъвършенствания, както по оборудванията, по този начин и по топлопреносната мрежа. Обновяването на проблематичните сектори се прави по време на годишния планов ремонт и профилактика. Към момента ремонтните действия се извършват по проект. Създадена е организация профилактиката да завърши във допустимо най-кратки периоди. Чрез вложения в възобновяване на мощностите и топлопреносната мрежа се подсигурява увеличение на успеваемостта, възстановяване на екологията и понижаване на аварийността.

В дълготраен проект имаме желание да влагаме спомагателни средства в комбинираното произвеждане на сила и да осъществяваме зелени планове за " Топлофикация Русе " да бъде модерното дружество, което обезпечава напълно екологично отопление за крайните консуматори. Приоритет за нас остават и вложенията за възстановяване на енергийната успеваемост в цялото дружество. Стараем се сензитивно да понижим непотребната консумация на сила.

- В Русе към този момент близо година работи съвременна сероочистваща апаратура. Малко градове могат да се похвалят с сходна инвестиция. За това време има ли усъвършенстване на качеството на въздуха?
- Изграждане и включването в употреба на модерната сероочистваща апаратура беше другият значим план, част от нашата екологична политика. Съоръжението е огромно, колкото четириетажен блок. Стойността му е близо 10 милиона лв.. Инсталацията улавя до 97% от серните излъчвания, както и фините прахови частици. Благодарение на това има доста усъвършенстване на въздуха в гр. Русе. След всички извършени изследвания и проби Ви убеждавам, че сероочистващата апаратура работи напълно в сходство с екологичните условия на европейското и българско законодателство.

- Каква съгласно Вас е тайната на сполучливия бизнес?
- Тайната на сполучливия бизнес се крие в положителния екип. През всички тези години при нас работят едни от най-хубавите експерти. Благодарение на екипната работа съумяваме да развиваме и модернизираме " Топлофикация Русе ". Считам, че триумфът изисква и поемането на отговорност към обществото и от обществена, и от екологична позиция.

Уверявам Ви, че ние мислим непрекъснато в зелена тенденция и считаме да продължаваме да влагаме в екологични планове. Днес повече от всеки път бизнесът е задължен да мисли екологично.

 

Последвайте Епицентър.БГ към този момент и в !  
Източник: epicenter.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР