Разговарям с всички политически партии основно заради необходимостта от конституционни

...
Разговарям с всички политически партии основно заради необходимостта от конституционни
Коментари Харесай

Славов: Трябва механизъм за освобождаване на главния прокурор, независим от временни мнозинства

Разговарям с всички политически партии главно поради нуждата от конституционни промени. В този развой би трябвало да вземат участие всички, другояче няма по какъв начин да се случи процесът. Процедурата, на която станахме очевидци във Висш съдебен съвет през вчерашния ден, се нуждае от напълно друга идея.

 

Това съобщи правосъдният министър Атанас Славов в коридорите на Народното събрание.

Трябва да има механизъм за освобождение на основния прокурор, който да не е подвластен от някакви краткотрайни мноизнства. Да е ясно написано на конституционно и законодателно равнище. Това са тематики на нашия диалог, означи Славов.

Аз няма да разясня Делян Пеевски. Ще разясня това, че нашата групировка (ПП-ДБ) води диалози с ГЕРБ и Движение за права и свободи, имам вяра и с другите партии, с цел да има болшинство за сериозна конституционна промяна. Моята работа в Министерство на правораздаването е да завърши процедурата, която е стартирана с настояването за отстранването на Иван Гешев. Видяхте, че в границите на 14 часа бяха дадени всички благоприятни условия на основния прокурор и неговия бранител да отстояват своята теза. Моята цел е да подсигуряваме обективно и неутрално произвеждане, в което истината да спечелва, посочи министърът на правораздаването.

Аз ръководя Висш съдебен съвет, само че не вземам участие в гласуването. Аз подлагам на гласоподаване настояванията, които са подадени от двете страни. Бих се радвал на едно по-стегнато производсто, само че то зависи от една страна от отбраната, а въпреки това от членовете на Висш съдебен съвет.Надявам се на един по-организиран развой в понеделник, тъй като никой няма интерес това нещо да се проточи цяла седмица. Имаше процедури, които бяха решени и два часа по-късно още веднъж бяха подложени на гласоподаване. Било тъй като основният прокурор беше изискал с някакво изменнеие да се осъществят доказаетлствени сиакния. Дали тъй като самите членове променяха тактиката си, добави още Славов.

По думите основния прокурор е можел по всяко едно време да упражни правото си на отбрана. И добав, че в понеделник зам.-галвния прокурор Машева ще бъде призована като очевидец, с цел да даде пояснения.

 

Източник Новини.бг

Източник: epicenter.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР