РАЗГОВАРЯ ИЛИЯНА АНГЕЛОВА В периода на повишаването на болните с простудни

...
РАЗГОВАРЯ ИЛИЯНА АНГЕЛОВА
В периода на повишаването на болните с простудни
Коментари Харесай

Проф. Мариана Мурджева: Време е да се поставят противогрипни...

РАЗГОВАРЯ ИЛИЯНА АНГЕЛОВА

В интервала на повишението на болните с простудни и вирусни болести предстоящата вълна на грипни вируси и разновидности на COVID-19 пораждат доста въпроси по какъв начин да предпазим себе си и околните си от заразяване, какви ваксини да си сложим и допустимо ли е да ги комбинираме. За отговор на тези въпроси потърсихме мнението на проф. доктор Мариана Мурджева, ректор на Медицинския университет в Пловдив и експерт по микробиология и клинична имунология. 

- В аптечната мрежа към този момент се появиха противогрипните ваксини за тази година. Има ли „ краен период “ за слагането им, с цел да има изгода от тях?

- Добре е противогрипните ваксини да се слагат до края на месец октомври или началото на ноември. Поне 2-3 седмици са нужни на имунната система да приготви имунната реакция, в това число и имунната памет против вируса на грипа, с цел да бъдем предпазени против най-честите варианти, които се чакат да се популяризират през тази зима.

- Ваксинираните към този момент против COVID-19 да се ваксинират ли и против елементарния грип? 

- Да, добре е да се имунизират и против грип, в случай че попадат в рискова група.

- Защитени ли са имунизираните против COVID-19 от другите грипни вируси?

- Не, не са предпазени. Причинителят на грипа и SARS-CoV-2 са разнообразни вируси, които принадлежат към разнообразни фамилии и имат разнообразни имунологични характерности.  А всяка ваксина основава имунитет тъкмо против избран извършител, т.е. единствено против единия или единствено против другия вирус. Така че не може да се чака обичайните противогрипни ваксини да ни предпазят от COVID-19, или назад - тези против COVID-19 да ни обезпечат отбрана и против грип.

- Възможно ли е да се слагат и двата разновидността? Ако не, кой да предпочетем?

- Да, допустимо е. Добре е да има период към 20 дни сред слагането на двете ваксини.

 В момента има леко покачване на броя на случаите от COVID-19, породени от новите подварианти на ​омикрон ​- BA.5 и BA-2. Възможно е да има нова вълна през ноември, тъй че на рисковите контингенти  е целесъобразно да се сложи на първо време новата ваксина против COVID-19, която към този момент е налична в нашата страна и е по-ефективна против омикрон.

- Въпреки че се популяризира по-бързо, сега разновидността на COVID-19 протича по-леко и минава по-бързо. Умори ли се към този момент коронавирусът?

- Ще би трябвало да се научим да живеем с този вирус. Допуска се, че SARS-CoV-2 ще продължава да инфектира към 50% от популацията всяка година, даже и да се появи друг от омикрон вид. За съпоставяне, в Съединени американски щати грипът визира 10-20% от американците всяка година.

Почти трите години, откакто  SARS-CoV-2 циркулира по света, ни научиха, че надали ще се умори. Той продължава да заразява и да мутира, въпреки че към сегашния миг последните разновидности от началото на тази година демонстрират, че протичането на болестта е по-леко, в сравнение с през предходната есен и предходните години. Преминаването на вируса и продължителното му развитие  при имунокомпрометирани пациенти (т.нар. персистираща вирусна репликация) основават предпоставки за неговото мутиране и появяването на разновидности с изменени биологични свойства. А към този момент зачестилите повторни болести (реинфекции) от COVID-19 допускат, че имунният отговор  е временен, и евентуално, както и при грипа, ще се предлагат годишни имунизации за някои хора в риск от развиване на по-тежко заболяване.

Въпреки че в този момент множеството инфекции и реинфекции от COVID-19 като цяло протичат по-леко, ние не знаем какви ще бъдат последствията даже и от леките повторни инфекции и дали те няма да имат кумулативен резултат.

ВИЗИТКА

Проф. доктор Мариана Мурджева, дм, мзм, е ректор  на Медицински университет - Пловдив от 2019 година. Ръководител е на Катедрата по здравна микробиология и имунология „ Проф. доктор Елисей Янев “. Началник на Лабораторията по микробиология и клинична имунология към УМБАЛ „ Св. Георги “.

Проф. Мурджева има добити специалности по микробиология и клинична имунология.

Главен координатор е на Експертния съвет по клинична имунология към Министерството на здравеопазването и заместник-председател на УС на Българската асоциация на микробиолозите.

Лекар на годината 2021 на РК на Българския лекарски съюз - Пловдив.
Източник: marica.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР