Разгорещен дебат се оформи в парламента при обсъждането на доклада

...
Разгорещен дебат се оформи в парламента при обсъждането на доклада
Коментари Харесай

Проблемът с интеграцията на ромите скара депутатите


Разгорещен спор се оформи в Народното събрание при разискването на отчета за 2017 година за осъществяването на Националната тактика за консолидиране на ромите (2012-2020), съобщи кореспондент на БГНЕС.

Докладът регистрира напредъка по осъществяването на тактиката за миналата година и е направен въз основа на систематизираната информация от Националния съвет за съдействие по етническите и интеграционните въпроси, който е съвещателен и координиращ орган, подпомагащ Министерски съвет в провеждането на държавната политика в тази област.

Един от главните акценти в отчета е казусът на ромите трудовата им реализация, които са свързани с ниската мотивация и неналичието на интензивност при търсене на работа. Отчитат се още незадоволителната начетеност и неналичието на трудови привички.

В хода на полемиката данните от отчета опълчиха ръководещи и съпротива. „ Трябва да си дадем ясна сметка, че интеграцията на малцинствените групи е развой, за който е належащо както време, по този начин и непрестанни дейности “, съобщи Галя Василева от ГЕРБ. Според нея значим миг в отчета е идното въвеждане на създадената система за мониторинг, оценка и надзор на осъществяването на националната тактика за интеграция на ромите. „ Основната цел на системата е да подкрепи главните политики като сътвори ефикасен механизъм за осведомително наблюдение и надзор на постигнатите и непостигнатите резултати от тактиката “, счита националният представител. Тя увери, че увери, че главните политики, по които работи отрасловото министерство са обществена протекция, обществено включване, поощряване на заетостта, недопускане на дискриминация и предоставяне на равни благоприятни условия.

На противоположното мнение бяха от Българска социалистическа партия. „ От 2015 година по Оперативна програма „ Развитие на човешките запаси “ са отпуснати над 1 млн. лв. за внедряване на тази система. В рамките на тези 3 години не е извършена съответната тръжна процедура, а договорът е включен едвам през март т. година “, акцентира Надя Клисурска. Тя добави, че в отчета неверно е маркирано, че системата към този момент е създадена и въведена. „ Как е въведена и създадена, откакто договорът е включен 2018 година през месец март, а той е със 105-дневен период? “, попита тя от парламентарната естрада.

През цялото време от Българска социалистическа партия призоваваха на разискването да участва и вицепремиерът по демографската и икономическа политика Валери Симеонов. „ Не може да слагате човек, който изповядва гранични с фашизма позиции, да дава отговор за интеграцията на малцинствата “, обърна се към ръководещото болшинство Антон Кутев.

На това се опълчи ръководителят на Комисията по просвета Вежди Рашидов. „ Тъй като ми нямаха доверие, аз бях в Строителни войски. Там бяхме роми и турци. Строяхме социализма в България. Всички панелни блокове, в които живеете, ги построихме. Имаше се строителни школи, очевидно Живков работеше повече от вас. Подготвяха се строителни фрагменти, а по късно работеха с специалности като строители, зидари, мазачи. Защо съсипахте строителни войски и подготвянето на фрагменти? Те не са неприятни хора, само че нямат специалност. Защо вкарвахте пари по стратегии и създадохте циганските барони. Вие ги създадохте “, разкритикува той Българска социалистическа партия. „ Не бихте ли вие, които купувахте гласове и опрощавахте тока, само че не на българите? “, добави Рашидов.

Отговор на обвиняванията даде националният представител Драгомир Стойнев от Българска социалистическа партия. Той разкритикува резултатите от тактиката за интеграция на ромите и акцентира: „ Всички цигански секции се печелят от ГЕРБ. Ела те в Стара Загора, с цел да видите, че всички секции се печелят от ГЕРБ. Аз не споделям, че купувате гласове, никога. Просто споделям, че ромите в цяла България четат вашата тактика, опияняват се от вашите цели и гласоподават за вас “.

Според данните в отчета, от записаните в Бюрото по труда роми, през 2017 година в разнообразни действия са включени повече от 27000 лица. Констатира се и наклонност през последните години за увеличение на броя на наетите роми на първичния пазар на труда, което е индикатор за позитивна смяна на качеството на работната мощ и смяна в настройките на работодателите по отношение на представителите на ромската общественост.

В действия по поощряване на предприемачеството, пускане и ръководство на личен бизнес са включени 118 представители на ромската общественост, а за поощряване на обществения и цивилен разговор са извършени 389 срещи с ромски водачи и организации по места. През 2017 година в разнообразни форми на образование и претовареност по Националния проект за осъществяване на Европейската гаранция за младежта 2014-2020 година са включени 3 119 младежи от ромската общественост.

Докладът подчертава главно върху проблемите по отношение на заетостта на ромите и сочи, че без значение от следената позитивна наклонност за увеличение броя на наетите на пазара на труда, главните, а от време на време и единствените благоприятни условия за устройването им на работа, са сезонните работни места и стратегиите за претовареност. /БГНЕС
Източник: bgnes.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР