Разгадаването на протеините от изкуствения интелект се счита за голям

...
Разгадаването на протеините от изкуствения интелект се счита за голям
Коментари Харесай

Изкуствен интелект решава 50-годишно предизвикателство


Разгадаването на протеините от изкуствения разсъдък се смята за огромен теоретичен пробив
(снимка: CC0 Public Domain)

Компанията за изкуствен интелект DeepMind създаде програмен продукт, който може тъкмо да предскаже структурата, в която ще се прегънат протеините за броени дни, решавайки 50-годишно „ огромно предизвикателство ”. AI технологията може да проправи пътя за по-добро схващане на заболяванията и разкриване на медикаменти.

Вътре във всяка жива клетка има хиляди разнообразни протеини, които я поддържат жива и здрава. Предвиждането на формата, в която ще се сгъне, е значимо, защото тя дефинира функционалността им. Почти всички болести, в това число рак и деменция, са свързани с това по какъв начин действат протеините.

„ Протеините са най-красивите, превъзходни структури и способността да се предскаже по какъв начин тъкмо се сгъват е в действителност доста, доста предизвикателна и е занимавала доста хора в продължение на доста години ”, споделя професор Даме Джанет Торнтън от Европейския институт по биоинформатика в изявление за.

AI системата AlphaFold, създадена от английската изследователска лаборатория DeepMind (собственост на Alphabet), взе участие в съревнование, проведено от общността CASP (Critical Assessment for Structure Prediction), която има задача да форсира решението на един някогашен проблем: по какъв начин да се пресметна 3D структурата на протеиновите молекули.
още по тематиката
CASP, която следи напредъка в региона в продължение на 25 години, съпоставя подадените заявки за присъединяване в състезанието с „ пробен златен стандарт ”. В понеделник групата съобщи, че AlphaFold системата на DeepMind е постигнала несравними равнища на акуратност при прогнозиране на.

„ 50-годишното огромно предизвикателство в компютърните науки е решено значително ”, съобщи на конференция професор Джон Моулт, ръководител на CASP. По неговите думи, напред и нейната технология ще има огромно влияние при проектирането на медикаменти и в нововъзникващата област на протеиновия дизайн.

С към 1000 чиновници и съвсем никакви доходи, DeepMind се трансформира в скъпа компания за поддръжка от (холдинга, в състава на който е и Google). Въпреки това, тя се обрисува като един от водачите в световната дружно с Фейсбук AI Research, Microsoft и OpenAI.

постоянно е била да построи общ изкуствен интелект и по-късно да го употребява, „ с цел да ни помогне на да разберем по-добре света към нас посредством доста ускорение на темповете на научните открития ”, споделя Демис Хасабис, съосновател и основен изпълнителен шеф на DeepMind.

Компанията, която, е най-известна със основаването на AI системи, които могат да играят игри като Space Invaders и античната китайска настолна игра Go. Но постоянно е било ясно, че DeepMind желае да има по-голямо научно влияние.

„ Игрите са превъзходен полигон за дейно създаване и тестване на общи логаритми, които един ден се надявахме да прехвърлим в „ домейни от действителния свят ” [за решаване] на ”, споделя Хасабис. „ Смятаме, че AlphaFold е първо доказателство за нашата теза. Тези логаритми към този момент стават задоволително зрели и задоволително мощни, с цел да бъдат използвани за в действителност предизвикателни научни проблеми ”.

Усилията на екипа дават резултат. „ Наистина считаме, че сме построили система, която дава точна и потребна информация на пробните биолози ”, споделя Джон Джампър, началник на плана. „ Причината да желаете да имате конструкция е да разберете нещо за естествения свят и по-късно да зададете още повече въпроси. Смятаме, че сме построили система, която в действителност ще помогне на хората да създадат това ”.
Източник: technews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР