Разделението в парламента заради избора на нов гуверньор на БНБ

...
Разделението в парламента заради избора на нов гуверньор на БНБ
Коментари Харесай

Изборът за БНБ: БСП искат солиден банкер начело на банката, ГЕРБ - Димитър Радев

Разделението в Народното събрание поради избора на нов гуверньор на Българска народна банка продължава да се задълбочава, откакто ГЕРБ оповестиха, че няма да поддържат нито един от двамата претенденти, а от Българска социалистическа партия обрисуваха напълно друг профил на желана номинация. 

Зам.-председателят на Българска социалистическа партия Ирена Атанасова разгласи пред Българска национална телевизия, че левицата още не е взела дефинитивно решение седмица след чуванията на Андрей Гюров и Любомир Каримански. 

" Нашата позиция е, че е добре гуверньорът на Българска народна банка да бъде човек от кариерата, стабилен банкер, приет и в ЕЦБ, и в Европа. Смятаме, че в тази обстановка да се проявава разсъдък. Трябва съществено да внимаваме, тъй като това е сериозен пост ", сподели депутатът от Българска социалистическа партия. 

Андрей Гюров е професор по финанси в Американския университет, работил е като шеф на отдел " Кредитен риск " в австрийската Volksbank до 2008 година Колкото до Любомир Каримански - той е управлявал две банки в предишното, само че професионализмът му беше подложен под въпрос, откакто BIRD го обвърза персонално със подозрения за лъжлива скица от 2015 г. 

Атанасова назова " противен, само че не съдбовен " сюжетът, при който опозиционните гласове ще бъдат решаващи за избора на нов шеф на Българска народна банка. 

Най-голямата опозиционна група в 47 Народно събрание ГЕРБ-СДС не счита да поддържа нито Гюров, нито Каримански. 

" Нашата кандидатура за началник на Българска народна банка е досегашният началник на Българска народна банка, тъй че няма да подкрепим нито една от двете кандидатури. По-добрият претендент от тримата е досегашният шеф на Българска народна банка, който се оправя прелестно от началото на мандата си. Не беше поканен за втори мандат, само че не считаме, че някой от двамата претенденти е на негово равнище ", сподели Христо Гаджев пред Българска национална телевизия. 

Той не разяснява дали ГЕРБ ще гласоподават с " срещу ", " въздържал се " или въобще няма да вземат участие в гласуванията, когато кандидатурите бъдат препоръчани в пленарна зала. 

Самият Андрей Гюров разяснява пред Нова ТВ, че е провел " положителни и градивни диалози с Българска социалистическа партия ", без да дава прогноза дали партията би го подкрепила. Той отхвърли разновидността да се отдръпна от изборната процедура " на този стадий " за договарянията да стартират изначало. 

" Каримански е много упорит, стреми се към този пост към този момент три Народното събрание, тъй че не чакам от него да изтегли своята кандидатура. От моя страна също не виждам за какво на този стадий бих отдръпнал кандидатурата си. Да, аз одобрявам спорта и надпреварата, само че съм приел номинацията на Политическа партия най-много от отговорност към дилемите, които предстоят пред Българска народна банка ", сподели още той.

До този миг ПГ на Движение за права и свободи не е обявявала крайна позиция за избора на нов шеф на Българска народна банка. 

Депутатът от Движение за права и свободи и някогашен финансов министър Петър Чобанов подлага на критика обединението за тва, че не е излъчила единна и " авторитетна кандидатура " в договаряния с опозиционните партии. В средата на март обаче партията гласоподава дружно с Има Такъв Народ за предлагането им за по-бърза процедура по желание на нов гуверньор - сигнал, който беше разчетен като евентуална опция за тактическа поддръжка на Има Такъв Народ от Движение за права и свободи при гласуването на кандидатурата на Каримански.  
Източник: boulevardbulgaria.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР