Разделението на България от Румъния за Шенген за малко не

...
Разделението на България от Румъния за Шенген за малко не
Коментари Харесай

Петър Витанов, БСП/ПЕС: Партиите ни не искаха да ни приемат в Шенген, за да не правят подарък на Радев

Разделението на България от Румъния за Шенген за малко не се случи. Благодарение и на българската дипломация успяхме да избегнем най-лошия вид.

Това сподели пред Euronews Bulgaria ръководителят на делегацията на социалистите в Европейския парламент Петър Витанов.

Сега следва шведско председателство с извънредно дясно ръководство и не считам, че е редно да повдигаме наново въпроса за Шенеген, тъй като политическата неустойчивост в България ще продължи и през идващите 6 месеца. По-добре да имаме едно непрекъснато държавно управление, което да може да поема дълготрайни задължения, с цел да стоим по-добре в очите на Европа.

След това испанското председателство през втората половина на 2023 година има късмет откакто нещата се възстановяват този въпрос да излезе на дневен ред и да получи своето дефинитивно решение.

 
Опитът за разделяне е реалност, той продължава интензивно. Съвсем разбираемо е, румънците имат интерес да решат своя въпрос първо, тъй че ние не можем да се сърдим. Просто считаме, че то не е оправдано нито политически, нито юридически, нито рационално, тъй като в последна сметка Дунав не може да бъде шенгенска граница.
Нито Европа, нито една от двете страни имат интерес от делене. Трябва да продължим да бъдем в пакет, тъй като сме по-силни.

Не виждам вяра, че може да има държавно управление. Ако някой е решил да прави еквилибристики с падащ кворум, вървене до тоалетната и сходни гимнастики, не мисля, че е в полза на личната му партия. Дори и да ги създадат, това няма да има дълготрайно стабилизиращо деяние.

 
Половината, което гледате в българския парламент е чисто двуличие. Повечето не желаеха да ни одобряват в Шенген, даже и нашите политически партии. Защото не желаеха да създадат подарък на президента Радев и неговото държавно управление. Големите партии да не мислите, че бяха доста дейни в този развой по търсене на решение? Това би дало спомагателен политически подтик, легитимност и доверие на всяко едно държавно управление по чието време този въпрос успее да бъде решен.
Политическата неустойчивост докара до там, че улисани и във вътрешните проблеми, не обърнахме задоволително внимание на Шенген. Кой е отговорен няма безусловно никакво значение и е минимум продуктивната тематика за диалог. По-важно е какво вършим оттук насетне.

Колкото до третия мандат и дейностите на Борисов, съгласно мен те са опит да се торпилира всевъзможен опит за държавно управление с третия мандат. Имаме съображение да мислим, че президентът може отново да връчи третия мандат на Българска социалистическа партия от някакъв поклон към левите хора. Би могъл да го връчи и на някогашния министър ръководител в служебния му кабинет, който е част от неговия екип през годините. Не имам вяра да го връчи на Движение за права и свободи и „ Възраждане “, тъй като това би било не чат толкоз продуктивно от позиция на основаване на държавно управление. Ръководството на нашата партия има най-силно предпочитание да се образува кабинет. Изглеждат най-ангажирани с този развой. Но на който и да го връчи просто няма да има кабинет.

 
Случката с Явор Божанков е единствено еманация на това, което се случва през последните месеци. Кметът на Кресна напусна Българска социалистическа партия преди по-малко от месец, преди четири месеца изключихме единствения си областен кмет на София – Делян от Изгрев, изпаднахме в цялостна интернационална изолираност, чисто като изразителност принадлежим на някаква последна десница. Виждате какви са процесите на дестабилизация и разпад в Българска социалистическа партия.
Там се работи на правилото на сектата на Давид Кореш – американски набожен маниак. Буквално със подобен набожен фанатизъм се водим към същото самоубийство, до което Давид Кореш докара 70 души преди 27-8 години в Съединени американски щати. Всеки който мисли друго бива под една или друга форма изхвърлен.

Не познавам социалист, който да счита, че след 2 месеца Българска социалистическа партия ще се показа по-добре на предварителни избори.

Вижте цялото изявление във видеото.

 
Източник: euronewsbulgaria.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР