Разчитайте на 4,7 млрд. евро инвестиции, които Министерството на регионалното

...
Разчитайте на 4,7 млрд. евро инвестиции, които Министерството на регионалното
Коментари Харесай

Зам.-министър Бонева: Насърчаваме „зелен“ компонент във всеки проект по ЕП на МРРБ

„ Разчитайте на 4,7 милиарда евро вложения, които Министерството на районното развиване и благоустройството ръководи за развиване на планове с екологична устременост, изключително в градовете на България. Така наречените „ зелени " вложения към този момент се ползват в нашата страна, все още като „ зелени " островчета, само че това е развой, който е стартиран сполучливо и уповавам се към този момент е необратим. Министерство на регионалното развитие взе участие към този момент и в зелени вложения ". С тези думи заместник-министърът на районното развиване и благоустройството Ангелина Бонева се обърна към участниците във форума „ Green Urban Infrastructure Summit Bulgaria 2023 ", който се организира в София.

Тя очерта опциите за европейско финансиране на планове разполагаем на общините и неправителствения бранш:

- Три стартирани схеми за кандидатстване за енергийна успеваемост на сградния фонд по Националния проект за възобновяване и устойчивост;
- Стартирана скица за „ зелена подвижност " - също по проекта за възстановяване;
- Начало на програмата „ Развитие на районите " 2021-2027 година, по която бе оповестена първата фаза за интегрирани териториални вложения и финансовите принадлежности и не на последно място стартирани трансгранични стратегии за вложения в пограничните региони.

Всички тези схеми за европейско финансиране са благоприятни условия за развиване на планове на локалната власт, неправителствените организации в съответните райони и общини, на бизнеса и жителите, стана ясно от думите на заместник-министъра. Идеята е построяването на инфраструктура и опазването на околната среда да не влизат повече в несъгласие, а да бъдат обединени в полза на жителите. При проектирането и градежи на пътища с европейско финансиране да вземем за пример ще има опция да се възнамеряват и строят зарядни станции за електрически автомобили. Така при планове, осъществени със средства от Европейска комисия, ще се предизвиква „ зелената " съставния елемент.

Основно вложенията са планувани за ограничения за енергийна успеваемост и възобновяване на жилищни, публични и индустриални сгради; градска мобилност; пътна инфраструктура; за развиване на екологични, безвредни, функционални и енергийно ефикасни транспортни системи и доставка на транспортни средства за публичен превоз с нулеви емисии; създаване на електрически зарядни станции; ограничения за усъвършенствана градска среда.

„ По отношение на справедливия преход, дано доразработим тактиката, да имаме проекти и да се възползваме както от експертизата на нашите сътрудници от Европейската комисия да подобрим в допълнение планирането си, по този начин и от европейските средства за зелени вложения и решения ", прикани Ангелина Бонева.

Източник: cross.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР