Разчитам на допълнително финансиране за осъществяването на допълнителните правомощия, които

...
Разчитам на допълнително финансиране за осъществяването на допълнителните правомощия, които
Коментари Харесай

Шефът на КЕВР: Разчитаме на допълнително финансиране за новите правомощия

Разчитам на в допълнение финансиране за реализирането на спомагателните пълномощия, които Народното събрание ще ни разпореди. Това сподели ръководителят на КЕВР Иван Иванов на разискването на тематика „ Предстоящите промени в Закона за енергетиката – стъпка към цялостната либерализация на електроенергийния пазар в България “, съобщи „ Фокус “.

„ Регулаторът би могъл да извърши тези нови отговорности, когато му се основат и подобаващи условия. След гласуването на текстовете от Народно събрание и влизането им в действие разгадавам, че ще бъде предоставено в допълнение финансиране на КЕВР, както за повишение на административния потенциал, по този начин и за закупуване на съответния програмен продукт и други нужни средства за реализиране на пълномощията, които Народно събрание ще ни разпореди. Ще бъде избрана прогнозно-референтна цена за започващия годишен ценови интервал. Тя ще се съобрази с динамичността на предложение на сила по тримесечие, както и в часовете „ пик “ и „ офпик “, разяснява Иванов.

Той акцентира, че ще разработят модел, с който да постъпят заслужено и да не бъдат ощетявани потребителите на сила, без значение от типа на самия производител.

„ Въвежда се и този пазарен механизъм, че наградата се прибавя върху цената, по която съответния консуматор осъществя количеството сила на борсовия пазар. Тази цена ще има динамичност, само че приблизително притеглената годишна цена, ще проверим в границите на идната година по какъв начин се получава и в случай че се постанова, ще изпълним следваща промяна. Всяка година ще бъдем в положение при нужда да правим промяна на тази референтна цена. Считам, че КЕВР ще извърши по виновен метод новите отговорности, които се разпореждат с измененията в Закона за енергетиката “, добави той и посочи, че от 1 юли ЕСО и трите електроразпределителни сдружения ще купуват към този момент софтуерните загуби по борсови цени от борсата.

„ Ще заложим осреднената референтна цена. Между четирите сдружения и ЕСО разликата е прекомерно дребна “, сподели още Иван Иванов. Според него цялостна либерализация не може да има, в случай че не бъдат предпазени уязвимите консуматори.

Редактор: Деница Райкова
Източник: expert.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР