Разчетите сочат, че ще има добра реколта. Дори в най-лош

...
Разчетите сочат, че ще има добра реколта. Дори в най-лош
Коментари Харесай

Министър Иванов: 143 млн. лева евросредства ще бъдат разпределени в земеделието


" Разчетите сочат, че ще има добра годишна продукция. Дори в най-лош сюжет, не бихме могли да чакаме 100% растеж на цените на храните. Цената на пшеницата се успокои, имахме нараснало търсене на слънчоглед. Не чакаме покачване на цената на брашното до новата годишна продукция. Вчера постъпиха средства в размер на 1,1 милиарда лв. за попълване на държавния запас от зърно ". Това съобщи земеделският министър в предаването " Офанзива " по Нова нюз.

По думите му е основана работна група за попълване на държавните запаси от пшеница и слънчоглед.

" Ще закупим 325 000 тона маслодаен слънчоглед. 1400 лв. на звук е горната граница. Така ще създадем обособена намеса на пазара за олио. Ще се проведат тръжни сесии ", изясни той.

Според него не се планува възбрана на износа на слънчоглед.

" Европейски Съюз обаче би трябвало да намерения за ограничение на износа на трети страни. Ще закупим и 750 000 тона хлебна пшеница на цена от 570 лв. за звук. Това са под пазарните цени. Комисиони няма да има, ще работим по контракт с Държавния запас. Ще водим договаряния със Софийската стокова борса за ограничение на спомагателните такси ", акцентира Иванов. И добави, че има искане от за понижаване на Данък добавена стойност върху някои хранителни артикули.

" 143 млн. лв. евросредства ще бъдат разпределени в земеделието - 69 млн. ще бъдат за животновъди и пчелни фамилии, 64 млн. за плодове и зеленчуци, ориз и рози. Разработена е и рамка за държавна помощ, където стопаните могат да получат от 35 000 до 400 000 евро. Очакваме да има задържане на цените поради тези помощи ", разкри министърът.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР