Разбрахме се на срещата с премиера, че след 1 април

...
Разбрахме се на срещата с премиера, че след 1 април
Коментари Харесай

Проф. Хинков: До края на следващата година електронизацията ще бъде изцяло завършена

„ Разбрахме се на срещата с премиера, че след 1 април всички антибиотични предписания ще бъдат електронни. Всички антидиабетични предписания, т.е. това, което въведохме първоначалноq ще се реализира в цялостна мяра след 1 април. Що се отнася до другите медикаменти, те които също следва да бъдат електронизирани “ Това съобщи пред Нова телевизия министърът на опазването на здравето проф. Христо Хинков.

Министърът разясни, че по негова персонална преценка до края на идната година електронизацията ще добие приключен тип.

„ Това ми е песимистичната оценка. Оптимистичната е, че може би доникъде на идната година ще можем да бъдем подготвени да електронизираме изписването на предписания “, предвижда той. Проф. Хинков посочи, че и все още над 80% от антибиотиците се изписват в електронен тип и лекарите последователно привикват с този метод на определяне. Главното съгласно него обаче е да се спре безразборната приложимост на антибиотици, тъй като страната ни е преди всичко в Европа по антибиотична устойчивост.

Както и в петък след срещата при премиера, министърът още веднъж означи, че Лекарският съюз ще предложи тласъци на лекарите, които работят единствено електронно, само че ще има една дребна група лекари, която ще бъде избрана от БЛС и подадена на Министерството, която ще бъде изключена от този режим – това са възрастни лекари, които по-трудно ще си извадят електронен автограф, които нямат амбулаторна процедура, които работят след пенсия, незабавни медици, зъболекари.

„ Ще създадем всичко допустимо до тази дата да се осъществят тези връзки сред обособените системи, като да вземем за пример системата Национална здравно-информационна система, където тя е учредена на пациентското досие и на това да се включват в това досие всички операции, всички предписания, всичко, което е правено на пациента и тази информация да се съдържа в един електронен облак. Тази система да бъде обвързвана със софтуерите на аптеките да вземем за пример, и то по-специално софтуерът, който е обвързван с по този начин наречения вестник за продажби, което е доста значимо да се каже, че той работи по силата на Наредба от 2009 година. Всеки аптекар е задължен да вписва в този вестник продадените медикаменти “, сподели проф. Хинков.

Той разяснява и настояването на лекари от Бургас да бъде оголен Център по трансфузионна хематология в града, тъй като потребностите от кръв и кръвни артикули на града и региона са огромни и все още те не могат да бъдат покрити с наличната база и запаси на отделението в регионалната болница.

„ Заявили сме пред Финансовото министерство в бюджета за идната година и чакаме да бъдем задоволени в нашите претенции за това. Веднага след приемане на новия бюджет за идната година могат да бъдат употребявани “, сподели проф. Хинков.

На въпрос на водещия има ли вид млади лекари да бъдат задължени да работят някакво време в болничното заведение, в която специализират, а не да специализират някакво място и по-късно да отидат в частната болница, тъй като там заплатата е по-добра, министърът отговори, че е мъчно да се вкара такава норма, тъй като лекарите са свободни жители и могат да преценяват къде са по-добри изискванията, с цел да работят.

„ Така че едно време имаше систематизиране, аз самият съм взел участие в такова систематизиране и то си има своите позитивни страни. Но като цяло не е това методът да се насити страната с медицински фрагменти. Трябва да се подобрят методите и изискванията за взимане на компетентност, би трябвало да се усилят заплатите по време на взимане на компетентност, и поначало би трябвало лекарите да имат по-богат избор какво да специализират “, сподели проф. Хинков.
Той уточни, че се следи непрестанно увеличение на заплатите на лекарите и би трябвало да им се каже, че когато натрупат опит, могат да разкрият частна процедура.

„ Немалка част от лекарите вършат това, и това им дава спомагателен приход, който по никакъв начин не е дребен “, сподели министърът.

В коментар по тематиката за електронните записка за извиняване на отсъствия в учебно заведение проф. Хинков изясни, че към този момент предлагането е те да отпаднат за период от 3 дни, в които случаи отсъствията биха могли да бъдат извинени с записка от родителя.   

   
Източник: zdrave.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР