Разбрахме се до края на септември да бъде подписано споразумение

...
Разбрахме се до края на септември да бъде подписано споразумение
Коментари Харесай

Ето какво се разбраха Денков и протестиращите енергетици

Разбрахме се до края на септември да бъде подписано съглашение за обективен преход, в което детайлно да бъдат написани уговорките на страната в бранша от днешна дата до 2030 година Това разгласи на брифинг в Министерски съвет президентът на КНСБ Пламен Димитров след среща на премиера Николай Денков с представители на протестиращите миньори и енергетици.

Установихме, че имаме единодушие по всички точки в декларацията, съобщи министър-председателят. Пламен Димитров уточни, че съглашението е фундаментален въпрос и се търси гаранция за него от Народното събрание.

„ Разбрахме се незабавно да стартира работа по Общия организационен проект на комоплекса „ Марица изток “, тъй като този проект е детайл от голямото напрежение и съмнение, които съществуват там “, сподели президентът на КТ „ Подкрепа “ Димитър Манолов.

В отговор на въпрос министър председателят Денков означи, че предоговарянето на националния План за възобновяване и резистентност в бранш „ Енергетика “ цели да удължи живота на въглищните ни ТЕЦ-ове и по-ефективно систематизиране на парите за планове.

„ От първия ден на работата на това държавното управление има екип, който работи по предоговарянето на проекта. Работата не е серпантина. Много се веселя, че имаме соациални сътрудници, които са ангажирани с този развой “, съобщи министър-председателят.

Припомняме, че националният митинг под надпис „ За ясно и несъмнено енергийно бъдеще на България! беше проведен от Конфедерацията на самостоятелните синдикати в България, Конфедерацията на труда „ Подкрепа “ в комплекса „ Марица Изток “, Националната федерация на енергетиците към КНСБ, Националната синдикална федерация на енергетиците в България към КНСБ, Федерацията на самостоятелните синдикати на миньорите към КНСБ, Синдикалната миньорска федерация към КТ „ Подкрепа “, Федерация „ Енергетика “ към КТ „ Подкрепа “. Протестното шествие събра близо 6000 миньори и енергетици от въгледобивния бранш в страната на площада пред храм-паметника „ Александър Невски “.

Шествието стартира през днешния ден преди обяд от площада до храм-паметника „ Св. Александър Невски “, мина по ул. „ Оборище “, ул. „ Г. С. Раковски “, бул. „ Цар Освободител “ и бул. „ Княз Александър Дондуков “, като най-после протестиращите се събраха в карето сред постройките на Народното събрание и Министерския съвет на бул. „ Княз Александър Дондуков “ 1. В митинга се включиха служащи от целия въгледобивен бранш в България.

От КНСБ и КТ „ Подкрепа “ се притесняват от закриване на работни места – към 12 000 работни места в комплекса „ Марица Изток “ с наклонност след 2030 година те да станат 15 000. Опасенията на КНСБ са, че ще бъдат застрашени косвено до 100 000 работни места от бранша.

За още забавни вести, изявленията, разбори и мнения харесайте!
Източник: debati.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР