Разбрахме, че взривното вещество не е тротил. Той е невъзможно

...
Разбрахме, че взривното вещество не е тротил. Той е невъзможно
Коментари Харесай

Атентатът срещу Иван Гешев – с амониева селитра

" Разбрахме, че взривното вещество не е тротил. Той е невероятно да се получи в домашни условия. Ако е самоделно взривно устройство, то може да е въз основата на амониева селитра, която се продава в аптеките. Тя е едва взривно вещество ", това съобщи специалистът по антитероризъм Пламен Василев, който е бил на мястото, където гърмеж избухна против кортежа на Иван Гешев в понеделник.
По думите му причинителите или са експерти, които са позволили неточност, или са желали да реализират тъкмо този резултат.
" Около 1 м по-ниско от равнището на пътя има едно място, където няма трева. Наклонът е надолу, в противоположна посока на пътя. Следите от осколките са на 3-4 метра над пътя ", изясни Василев.
" Дръвчето, което е на мястото, е обгорено, само че не е горяло. По-скоро е подложено за малко време на доста висока температура. Осколките евентуално са минали на към 15 см от покрива на автомобила. Щетите по колата не би могло да са доста съществени ", счита той.
Според Василев звукът от сходна детонация би се чул на най-малко 5 км. Той счита, че гърмежът е задействан с някакъв вид обикновено отдалечено.
" Нетипично, е че взривното устройство е сложено под равнището на пътя. Вероятно са бързали и са желали да го скрият. Мястото, където е било сложено устройството е голо, само че след един месец би било покрито с висока трева. По напред на пътя има мостче, в случай че бомбата беше сложена там, щеше да има различен резултат ", изясни специалистът по антитероризъм.
" Целяло се е да се създаде по-скоро някакъв резултат, в сравнение с да се убие някого. Това въпреки всичко са хипотези на база на информацията, която са ни дали. Тя не е задоволителна и е изкривена. Дава се на час по лъжичка и всеки ден се опровергава това, което е казано на предния ден ", сподели Василев.
" Няколко следствени опита ще се проведат и е хубаво да се пожертват няколко бронирани автомобила, с цел да разберем какво е станало. За да се провокират вреди по един автомобил е най-добре гърмежът да е закрепен за него или под него. Ако се е разчитало на пробиващите свойства на осколките, не съм сигурен, че е щяло да има резултат. Бронираните стъкла са на пластове и един патрон би трябвало да удари на едно и също място доста пъти, с цел да пробие стъклото ", изясни още той.
Източник: bulnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР