Разбирането на това, което ни кара да се събуждаме през

...
Разбирането на това, което ни кара да се събуждаме през
Коментари Харесай

Ново проучване разкрива как светлината пречи на съня ни

Разбирането на това, което ни кара да се разсънваме през нощта може да ни помогне да намерим по-добри способи да заспим елементарно и бързо. „ Светлинното замърсяване “ от дълго време пречи на съня и в ново изследване, оповестено неотдавна се преглеждат най-често срещаните аргументи за „ светлинното замърсяване„, по какъв начин то въздейства на съня и по какъв начин да се понижи неговото влияние.

От 2000 участници, дали отговор на новото изследване на 247 Blinds, 57% оповестяват, че несъразмерната светлина въздейства негативно на съня им, като светлинното замърсяване е изключително смущаващо за живеещите в гъсто обитаеми градове.

И освен местоположението ви дефинира по какъв начин светлината нарушава съня ви – вашият пол също може да играе роля. Според изследването мъжете оповестяват, че е два пъти по-вероятно да бъдат смущавани от естествената светлина, в сравнение с дамите (въпреки, че и двата пола оповестяват за сходни равнища на разстройства от изкуственото осветление).

И по този начин, за какво светлината оказва такова въздействие върху съня ни и какво можем да създадем по въпроса? Нека разберем…

Как светлинното замърсяване въздейства на съня

Не е изненада, че тъмната (и тиха и хладна) стая е оптималната среда за сън. Тъмнината демонстрира на телесния часовник, че е време за отмора и е основна за задействането на хормоналния отговор, който ни прави сънливи.

Прекалено многото светлина, въпреки това има противоположен резултат.

„ Излагането на светлина, изключително на изкуствена светлина и електронни екрани може да наруши циркадния темп на организма и да попречва производството на мелатонин. “

казва доктор Чун Танг, доктор, който прави оценка резултатите от новопубликуваното изследване

Проучването разкрива, че въпреки множеството от нас да са наясно, че тъмнината оказва помощ на съня, не сме толкоз положителни в това фактически да си лягаме в тъмна среда. От уличните лампи до цифровите будилници – в дома и отвън него работят редица евентуално смущаващи източници на светлина.

Според изследването хората, живеещи в застроени региони, където има по-високи равнища на светлинно замърсяване са изключително склонни да страдат от нарушен сън.

И по този начин, къде е ролята на пола? Мъжете, взели участие в изследването означават два пъти повече разстройства от естествените източници на светлина (например слънцето), в сравнение с дамите. Д-р Танг изрича съмнение, че хормоните могат да играят роля.

„ Мелатонинът, хормон с решаващо значение за регулирането на циклите сън-бодърстване, може да бъде повлиян от половите хормони. Някои проучвания демонстрират, че хормоналните съмнения по време на менструалния цикъл могат да повлияят на метода, по който дамите реагират на излагането на светлина, спрямо мъжете. “

споделя той

Как да намалите светлинното замърсяване в спалнята си

Светлината в спалнята може да идва от разнообразни източници. Някои от тях можете да контролирате, като да вземем за пример електрониката и нощните лампи, до момента в който други не са толкоз лесни за контролиране (например уличното осветяване или слънчевите лъчи рано сутрин). Какъвто и да е източникът, има способи да се справите с него. Ето как…

Затворете вратата

Живеете с група нощни птици? Ако в фамилията ви има разбъркан хронотип на съня, което значи, че си лягате, когато къщата е осветена, най-лесното решение е да пандизите вратата на спалнята си, преди да заспите.

Използвайте маска за очи

Маските за очи са практична и налична опция на затъмняващите щори. Проучванията също по този начин демонстрират, че носенето на маска за очи през нощта може да усъвършенства паметта и бдителността.

Инвестирайте в затъмняващи щори или пердета

Затъмняващите завеси/щори употребяват плътни, непрозрачни материи, с цел да блокират проникването на светлина в помещението. В идеалния случай те би трябвало да бъдат оразмерени съгласно размера на прозореца, с цел да се предотврати проникването на светлина в профил. Това обаче може да бъде скъпо решение.

Изключете електрониката

Електрониката може да добави доста светлина в стаята, без да осъзнавате това. Изключването на електрониката преди лягане е потребно за общата хигиена на съня, както и за понижаване на равнището на светлината в стаята.

Започнете да ограничавате светлината рано

Около 30 минути до 1 час преди лягане започнете последователно да намалявате равнището на светлината в дома си. Този резултат на затъмняване оказва помощ на тялото да се приготви за сън.

Съвети за по-добър сън, които да опитате довечера

Невинаги е елементарно да се дефинира повода за неприятния сън, като изследването демонстрира, че единствено 22 % от участниците са наясно със всички фактори, които въздействат на съня им. Ако не сте сигурни какво се крие зад нарушената ви отмора, ето няколко съвета, които да изпробвате:

Ставайте едновременно всеки ден

Събуждането едновременно всеки ден оказва помощ да регулирате телесния си часовник, което улеснява заспиването вечер и ставането заран.

Създайте релаксираща рутина за привършване на деня

Освен че би трябвало да приглушите осветлението в часа преди лягане, започнете да намалявате равнището на интензивност. Следването на добра рутина преди лягане, като да вземем за пример студен душ и няколко минути четене оказва помощ за усмиряване на тялото преди сън.

Инвестирайте в матрак, който дава отговор на потребностите ви

Най-добрият матрак за вас е този, който поддържа тялото ви и потребностите ви от сън, като ви оказва помощ да се наслаждавате на непрекъснато добър сън.

Източник: kaldata.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР