>Разбираемо е, че смесваме технологии, иновации, изкуствен интелект, живеем в

...
>Разбираемо е, че смесваме технологии, иновации, изкуствен интелект, живеем в
Коментари Харесай

Съдия от Апелативен съд – Варна с лекция за връзката на изкуственият интелект и правораздаването

 >
" Разбираемо е, че смесваме технологии, нововъведения, изкуствен интелект, живеем в динамичността на актуалното общество и Google ни споделя даже по какъв начин се " усеща “ температурата на открито. Вече никой не чете хартиените бюлетини с процедура на Върховния съд, всичко е онлайн “, споделя лекторът.

Тя ясно си спомня недалечните години, когато съдиите пишеха протоколите, решенията и присъдите си на пишещи машини. А през днешния ден се питаме " какво би се получило, в случай че съберем една модерна просвета с една практикувана от хилядолетия активност? “

Един от образците за сполучливото им съчетаване е Китай. От 2017г. в азиатската страна има интернет съдилища, които работят на правилото на видеоконференцията, като процесът се води от арбитър. Върховният съд на Китай приема, че блокчейните могат да открият достоверност на доказателствата.

Макар към момента да " прохождаме “ в тази сфера, у нас също се ползват детайли на изкуствения разсъдък. В всекидневието си употребяваме правно-информационни системи при търсене и разбор на правосъдна процедура. Съдия Лазарова е проследила броя каузи по член 116 от Наказателен кодекс /убийство/ до в този момент. Установила е, че решенията от 2004г. са 59, от 2008г. – 217, а от 2017г. – 668.

В Съединените щати доста адвокатски адвокатски фирми употребяват принадлежности на изкуствения разсъдък. Различни са приложенията за оценка на риска, употребени от съдилищата. Една от компаниите, ползващи ИИ при търсенето и разбора на правосъдна процедура в Съединени американски щати, да вземем за пример дава опция при каузи за ограничения за неотклонение – вероятно установяване на гаранция; при установяване размера на наказанията; при предварително освобождение - дали едно лице да бъде освободено или не. Така съдиите вземат поради оценка на риска, реализирана от ИИ. Но проучване за използването е открило проявата на предубеждения от изкуствения разсъдък: възможностите афро-американец да бъде арестуван и да му бъде наложено по-високо наказване са два пъти по-големи от тези за представителите на бялата раса. А точно те, белите, по-често имат рецидивни прояви – след освобождението си в два пъти повече случаи правят ново закононарушение.

В Латвия пък употребяват различен модел. При ръководството на ресурсите, нужни за сполучливото действие на правосъдната система – принадлежности на изкуствения разсъдък могат да открият справедливи данни за придвижването на делата, натоварването на обособените звена и да предложат нужни промени.

В региона на наказателното право вероятни приложения са ориентирани към органите на следствието – лицево и речево различаване, определяне на подозрителни финансови потоци – при параленост с данни от видео и банково наблюдаване. Изключително богат опит е насъбран с приложенията по оценка на риска от осъществяване на закононарушение.

У нас, главно при осъществяване на наказванията отнемане от независимост на наказаното лице се изготвя оценка на риска, която е от голяма важност при образуване на изводите за настъпването на коригиране и превъзпитаване. Тя има основно значение при решения за условно предварително освобождение. Усъвършенстването на сходно проучване за личността, благодарение на инструмент на изкуствения разсъдък, би предоставило по-голяма обективност и пълнота на оценката.

Наблюдавайки разнообразни приложения, трендове и опасности за нарушение на правата и свободите на индивида, Съветът на Европа изследва въздействието на компютърните науки върху правосъдните системи. Опитът към този момент е систематизиран, обрисувани са проблемите и се основават гаранции за етичните стандарти при използване на изкуствен интелект. Съществен прогрес е правенето на Етична харта за използване на ИИ в правосъдните системи и средата им.

Ето за какво е извънредно значим салдото сред интелектуалната благосъстоятелност на някои способи за обработка /правата на създалите приложенията/ и ползите на правораздаването: нуждата от бистрота, безпристрастност, правдивост и интелектуална целокупност, когато употребяваните принадлежности могат да имат правни последствия и да обиден живота на хората, заключава Ангелина Лазарова. Затова е нужно построяването на надеждни механизми за съгласуемост на инструментите на изкуствения разсъдък с правата и свободите на жителите, само че и със стандартите на правосъдие в Европейски Съюз.
Източник: varna24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР