Разбира се, не високият пилон с българското знаме, а човекът

...
Разбира се, не високият пилон с българското знаме, а човекът
Коментари Харесай

Не пилонът със знамето, а човекът, който събира нов партиен електорат с държавни пари е проблемът

Разбира се, не високият стълб с българското знаме, а индивидът зад тази самодейност за събиране на нов партиен електорат с държавни пари е казусът: разединяващия, par excellence партиен президент, от който още веднъж чухме процедените през зъби закани за “безродие ” към несъгласните с него.
Прочетете още
Защо Радев стоеше толкоз несъответстващо против един достоверен президент като Зеленски? Защото логиката му на отбрана на националните ползи пасваше на съветските, а не на българските национални ползи. В директен спор с Народното събрание и в крещящо нарушаване още на член 1 (3) от Конституцията: “Никоя част от народа, политическа партия или друга организация, държавна институция или обособена персона не може да си присвоява реализирането на националния суверенитет ”.

Затова и нямаше обоснован отговор какво би направил, в случай че Русия реши да сбъдва вековната си фантазия за проливите още веднъж и окупира Черноморието ни като Варненска и Бургаска Народна Република, спасявайки забележителното към този момент съветско население от “българския терор. ”

Тази самодейност със знамето е най-вече медийно събитие и едва ли скоро ще имаме президент с толкоз интензивно медийно присъединяване съвсем всеки ден.

Как се вписва това с ползите, които пази Радев?

Политическият развой на Запад и Изток има една фундаментална разлика. Тя е, че на Запад се действа съгласно Закона, а на Изток съгласно Държавния глава. Върховенство на правото против Върховенство на вожда.

Оттук следват няколко основни аспекта за развиването на политическия развой у нас.

Първият аспект е институционалната архитектура. На Запад тя е хоризонтална с разделяне на управляващите, с съвместен надзор сред тях. На Изток е отвесна, където се спускат заповеди и контролът върху тяхното осъществяване е от горната страна - надолу без противоположна коригираща връзка. Затова е толкоз скъпо служебното държавно управление, тъй като е на процедура без надзор. И по тази причина Радев даде всичко да блокира и разпусне няколко Народното събрание.

Вторият значим аспект е по какъв начин се носи отговорността:

На Запад отговорността се търси при неспазване на разпоредбите на съответната институция.

На Изток - тя се търси от съответния човек, тъй като всички институции са подчинени на един човек. Именно, без парламент, до неотдавна това бе Радев.

Третият основен аспект е проявлението на горните два аспекта при пробутване на непознато въздействие в България.

У нас Западът работи единствено с задължения на институциите. Понеже те се съставляват постоянно от руски хора, които заобикалят да носят институционална отговорност - по тази причина институциите по принцип се провалят.

Обаче когато Изтокът има проект у нас, той не работи с институции, а с съответни хора, представляващи институциите. Затова постоянно уговорките и отговорността за осъществяването им са строго самостоятелни. Тогава руските хора са доста изпълнителни, а намесата на Изтока ефикасна.

Блокирането на конституционния парламентарен модел у нас - и с това на западното въздействие - зависи от инсталирането на известна фигура като президент, която да се радва на подслон от медии, служби и всевъзможни демократични процедури за публичен надзор. Срещу осъществяване на спуснатия й дневен ред.

Спецификата на тази фигура е, че тя по формулировка е над всички и при нея по източен модел властта се упражнява еднолично от горната страна - надолу. Колективните решения стават “демократичен анахронизъм ”, ерго, Народното събрание, където се вземат те - също.

Връзката с народа е единствено директна: по ТВ или Facebook. Или посредством всеобщи “родолюбиви ” начинания, които да бъдат щедро медийно отразявани. Било за българските надарени младежи, за самодостатъчната българска войска, за високото българско знаме. И по този начин с “родолюбие ” и против “безродниците ” да набира електорат за - да кажем - партия “Единна България ”, която да го преизбира и обезпечава някаква легитимност. 

Така цялата демократична архитектура на институциите към този момент е непотребна.

След толкоз години народна власт, обществото би трябвало да е построило датчици за демагогията и подправената агитация и не трябва да позволява назначени с политически инженеринг вождове извън, както през 1944-1989 г, да моделират бъдещето на България.

Евгени Кънев 
Източник: trafficnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР