Разбира се, майките могат всичко-всичко-всичко и дори повече. Но има

...
Разбира се, майките могат всичко-всичко-всичко и дори повече. Но има
Коментари Харесай

5 възпитателни задачи за таткото

Разбира се, майките могат всичко-всичко-всичко и даже повече. Но има няколко отговорности по отношение на възпитанието на децата, които по опция е добре да оставите точно на таткото.
Кои са те, дава отговор психологът, психотерапевт и експерт по спешни обстановки и психологични проблеми при мъжете Валери Зинатулин:

Физическото развиване

Кой, в случай че не бащата – толкоз огромен и мощен, може да бъде за образец и да приучи на потребни привички и здравословен метод на живот?
Тичане, футбол, плуване, ски, тенис, каране на колело и така нататък На бащите по им отива да възпитат децата на обич към спорта, чиито правилен другар е дисциплината.

Безопасност

Това е повече, в сравнение с понятието „ не би трябвало “ в рамките на дома.

Детето би трябвало да знае за скритите рискове на улицата, публичните места, превоза. И да запомни номерата на избавителните служби и незабавната помощ. А точно таткото би трябвало да изясни всичко това на децата си.

Идеята за морално държание

Хубаво е, в случай че бащата опише на децата за националните герои и за какво е значимо да се уважава паметта им. На помощ са книги, музеи, филми. От ранна възраст децата би трябвало да знаят, че моралното държание на мъжа значи да почита девойките, дамите, да им отстъпва място, да им оказва помощ и пази.

Формирането на концепцията за това е ослепителен образец за момчетата – какви би трябвало да станат, когато пораснат. А за девойките достойните мъжки качества ще станат част от облика им за предстоящ сътрудник в живота.

Развитие на мисленето и логиката

Бащите по-добре играят с децата с конструктори и могат бързо да оказват помощ със дилемите по точните науки – математика и физика. Често общуването на бащата с детето е като еднакъв с еднакъв, то се обръща към него като към връстник, а това укрепва у дребното вярата в себе си.

Освен това, мъжката позиция към проблемите и метода към тяхното решение оказват помощ на децата по-леко да се оправят с всекидневните компликации.

Чувство за сигурност

От момента на раждането си детето се оказва в свят, в който са единствено то и мама. А обкръжаващата го реалност и хората в нея го плашат и тревожат. Когато направи стъпка да изследва нещо ново, бързо по-късно още веднъж се връща, с цел да се хване за сигурната майчина ръка. Малкото бебе фактически се усеща несъмнено само и единствено с мама. Когато в детския свят влезе таткото, то дребното получава особена и значима поддръжка, а вселената му значително се уголемява.

Когато потребността им от сигурност е задоволена, дребните стават все по-уверени, интензивно изследват пространството към себе си, и затова, по-бързо се развиват и образуват екзистенциални концепции.

Какво могат да създадат бащите за развиването на детето:

- Да им дават избрани свободи;

- Да им разрешат да рискуват (разбира се – под надзор);

- Да ги научат на умеенето да се оправят с неуспеха;

- Да разискват вероятните последици от непослушанието (например, нежеланието да се учи, да се ядат бонбони, вместо да се обядва);

- Да обяснят смисъла на компромисите и да им оказват помощ да схванат, че е невероятно да получат всичко веднага;

- Да дефинират домашни отговорности на детето (например, грижа за домашни животни, поливане на цветя, миене на съдове);

- Да ги научат на оптимизъм (тъй като децата възприемат всеки собствен крах като покруса от международен мащаб).

Най-важното е – помнете, че правилата, навиците и държанието, на които учите децата, не би трябвало да се разграничават от вашия метод на живот.

Новите родители
Източник: manager.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР