Разбира се, че не бива младите хора да живеят с

...
Разбира се, че не бива младите хора да живеят с
Коментари Харесай

Най-болезнените протести предстоят

Разбира се, че не трябва младежите да живеят с кръв на ръцете си. Никой не желае да живее с кръв на ръцете си. Дори и месарят се мие след края на работното време. Слава Богу, в множеството случаи този израз - " с кръв на ръцете " - е просто приповдигнато факсимиле, другояче щеше да е ужасно. Но дали е правилно, че всеки е отговорен за всичко пред всички? Вярно е и Достоевски освен го е прозрял, само че и го е дефинирал в " Братя Карамазови " - всеки е отговорен за всичко пред всички. Въпросът е по какъв начин ще понесе виновността и което е по значимо - какъв външен израз на разкаянието си ще даде, в случай че несъмнено такова е налице.

Светът е цялостен с несправедливост, със страдалчество и всевъзможни безобразия. Това е по този начин, тъй като, както проникновено е отбелязал в своето първо съборно обръщение обичаният възпитаник на Христос и създател на Апокалипсиса - св. Иоан Богослов - " целия свят лежи в злото ". Но единствено на мен ли ми се коства, че е малко озадачаваща тактиката да се бориш против злото като се отказваш от ползване и гръмко обявяваш това в сърцето на мирната си столица, където никой нищо няма да ти стори? Когато удари часът на Армагедон, ангелите огнени мечове ли ще сграбчен или ще престанат да се къпят в символ на митинг?

В репортаж от митинг пред Президентството Нова ТВ отрази младо и (ще ми се да кажа) красиво момиче. Припомнете ми апелирам, не бяха ли отново те, които по време на някакви предходни митинги се прочуха с крилатата фраза: " Ден еди-кой-си от митинга! На площада няма никого! "? Все едно. Та, отразиха, значи, младо момиче с афиш, от който съумях да прочета единствено последните два реда - " яхвайте гълъба и отлитайте към Масква ", - което сподели:

" Аз съм оставала на студено, само че се живее. Трудно е, само че се живее. Но пък не желая да пребивавам с кръв на ръцете си. Не желая да ми лимитират свободата с русофилски гледни точки ".

Аз най-малко разбирам, че кръвта по ръцете идва от това, че плащаш на Путин за газ, а той с тези пари бомбардира Украйна. Че то тогава е доста елементарно! Не е нужно даже да нулираш персоналната си хигиена, не е нужно да се гърчиш по площадите с вярата да те снима някоя телевизия. Достатъчно е да спреш да си плащаш сметките на " Топлофикация " и край - към този момент не даваш пари на чудовището и нямаш кръв по ръцете. Ама " Топлофикация " ще стартира да ме съди! Еми, дано те съди, нали си революционер-мъченик?

Но дали кръвта по ръцете ти е единствено от сметките, които плащаш за парно и топла вода (и за стоките на някой подведен бизнесмен, чието произвеждане е на газ и се чуди от кое място ще заплати заплати идващия месец). Дали и някое друго твое безгрижно потребителско държание не оставя върху теб позорния си отпечатък? Ето какво е написал Косиви Тиасу (звучи по този начин, като че ли знам кой е, само че аз не знам) за " Дойче (микро)веле ": " Отровата, която вдишват, ги убива. Но са принудени да рискуват живота си всеки ден - за по няколко цента. Кобалтът, необходим за смарт телефоните, се продава скъпо в чужбина, а заболяванията и мизерията остават при тях ". Става дума за Конго. Девойко гиздава, дето не искаш да имаш кръв на ръцете, ти смарт телефон притежаваш ли? Блестиш ли посредством него в обществените мрежи? Всички сме чели за граничещата с геноцид (любима на либертаритета дума) употреба (друга обичана дума), с чиято помощ доближава до нас голямо количество редки метали, нужни освен за смарт телефоните, таблетите, преносимите компютри и всевъзможните останали електронни джаджи, само че и за акумулаторите на обичаните електрически автомобили, чието е бъдещето. Мисля, че е редно обществено да се откажем от всичко това, в случай че не желаеме да " имаме кръв на ръцете си ". Некъпан, премръзнал, изцапан и дори малко смрадлив, само че в електрически автомобил с последния iPhone! Както е споделил поетът: " Не! Неуместно! Ресто! Не коства! " *.

И още. Какво ще правиш, гиздава девойко, когато Китай влезе в Тайван? Това рано или късно ще се случи и евентуално ще е по-скоро рано, в сравнение с късно. Това ще бъде азиатският вид на събитията в Украйна, същата история, в случай че не по друго, то най-малко по своите исторически и политически предпоставки. И доколкото действието ще се развива в Далечния Изток, всичко ще бъде по-мащабно, по-пищно и по-брутално, в сравнение с може да се случи в изнежена Европа, па била тя и Украйна. Когато Китай влезе в Тайван, девойко, ти ще излезеш ли пред Президентството и ще изкрещиш ли в телевизионната камера, че към този момент няма да ползваш китайски артикули, с цел да " не живееш с кръв на ръцете си "? Съветвам те, преди да ми отговориш, да отделиш ден-два и да направиш обстоен лист на всичко китайско, каквото има твоят млад живот. Когато пристигна време да наказваш Китай, девойко, тогава ще боли най-вече. Няма да е като да не се къпеш и да стоиш на студено. Но се живее, живее се...

И още. Какво ще правиш, гиздава девойко, когато Тръмп още веднъж стане президент на Съединените щати? Ще спреш ли да използваш интернет от американски спътници и от кабели на американски компании? Този въпрос, несъмнено, е леко закачлив, само че правилото е същият - митинг посредством показателен (това е основно, другояче няма никакъв смисъл - демонстративен) отвод от ползване.

Путин като триглава ламя е седнал върху газовите извори и от него зависи дали селяните ще имат газ или няма да имат. Ако това ви възмущава, недейте да настоявате за завършек на войната, ами минете в нахлуване и се сражавайте, до момента в който тиранът не падне и до момента в който не се освободят изворите. В Кувейт стана тъкмо по този начин, не помните ли? Или пък идете на Червения площад да протестирате под прозорците на Путин и да му кажете какво мислите за него. Но както и ЛГБТИ в никакъв случай няма да създадат прайд в Кабул или Техеран, въпреки че там правата им са най-брутално потъпкани, по този начин и никой български протестър няма да стачкува против Путин на Червения площад. И какъв е смисълът тогава? Кого плашим? Гаргите ли?

Площадният активизъм не е нито смирение, нито възприятие за виновност от нечии непознати действия, нито дори откровено съпричастие към страдащите. Още по-малко пък е жертвоготовна борба със злото. Ако в действителност си ужасѐн от злото, в което лежи светът, не излизаш по улиците да му подражаваш пред всички, а се скриваш в някой ъгъл, обличаш вретище и сядаш в пепел. И се молиш. Така най-малко се е избавила Ниневия. А Картаген би трябвало да бъде опустошен.

*Вапцаров, " Вяра ", " Моторни песни ", 1940.
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР