Разбира се, болката може да е от моментно стомашно неразположение,

...
Разбира се, болката може да е от моментно стомашно неразположение,
Коментари Харесай

Отворете Си Очите: Ето Какво Значат Болките В Различните Точки На Корема

Разбира се, болката може да е от моментно стомашно неразположение, само че в случай че е продължителна и мощна, повода може да е по-сериозна. Затова през днешния ден ще ви споделяме една карта на сериозните коремни болки, която ще ви помогне да разпознаете виновника за дискомфорта ви.

1. Дясната горна част на корема

В тази част на корема се намира жлъчният мехур и черният дроб, тъй че най-честите аргументи за болежка в тази област нормално са свързани с тези органи.

Ако изпитвате неочаквана, мощна болежка, която стига чак до дясното ви рамо и се появява след хранене с тежка, мазна храна, евентуално имате камъни в жлъчката. Острата или тъпа болежка, която стига до дясното ви рамо или гърба и продължава няколко часа, може да е симптом за холецистит или инфектиране на жлъчния мехур. Тъпа или остра болежка, която ту се появява, ту изчезва, може да е симптом за хепатит.

2. В средата на горната част на корема

В тази част от корема намират дуоденумът – първата част на тънките вътрешности, и огромна част от панкреаса.

Ако постоянно изпитвате болежка, която се усеща чак в гърба ви и се утежнява след хранене, изключително с храни с високо наличие на мазнини, това може да е симптом на панкреатит. Тежка болежка и сензитивност в тази област, съпроводена от гадене, повръщане, диария и отичане на корема, може да се дължи на епигастрална херния.

Пареща болежка в гърдите, съпроводена със признаци като кашлица, възпалено гърло, кисел усет в устата, газове, гадене, повръщане и отичане на корема, нормално демонстрира киселини или диспепсия. Ако страдате от киселини, които се утежняват, когато се навеждате или лежите, и са съпроводени от болежка в гърдите и оригвания, евентуално имате хиатална херния.

Болката, която се усилва сред храненията или измежду нощ, само че понижава при хранене, може да е признак за язва на дванадесетопръстника.

3. Лявата горна част на корема

Най-голямата част от стомаха се намира в лявата горна част на корема, тъй че всякаква болежка в тази област нормално демонстрират проблеми с този орган.

Тежка болежка, която е съпроводена от гадене или повръщане, може да е симптом на гастрит или инфектиране на стомаха. Парещата болежка, която нормално е по-силна, когато стомахът ви е празен, може да бъде породен от язва на стомаха, написа Блиц.

4. Дясната и лявата страна на корема

Бъбреците се намират в дясната и лявата част на корема – по един от всяка страна на гръбнака. Понякога болежка в тази област може да бъде породена и от проблеми с дебелото черво.

Странична болежка, която усещате чак до гърба и е съпроводена от тресчица, настинка, диария и гадене, може да бъде симптом, че страдате от бъбречна зараза. Силна болежка, която се придвижва до долната част на корема и се появява на талази, демонстрира камъни в бъбреците. Други признаци включват гадене, повръщане, нараснала температура, постоянно уриниране и кръв в урината.

Болка с или без отичане, съпроводена от мъчно изхождане, може да е симптом за елементарен запек.

5. Средната част на корема

Всеки дискомфорт в тази част на корема е обвързван с дребните и дебелите вътрешности.

Коремните болки и конвулсии, които са съпроводени от тежка диария, отмалялост, висока температура и загуба на тегло, демонстрират възпалително заболяване на червата. Ако изпитвате болежка, съпроводена от повръщане, диария и запек, това може да е ранен симптом за спънка на дребните вътрешности. Болезнено отичане наоколо до пъпа, което нормално предизвиква дискомфорт, се назовава пъпна херния.

6. Лявата междинна част на корема

Освен левия ви бъбрек, в тази област се намира и низходящото ободно черво, което е част от дебелото черво. То може да се инфектира или възпали нормално поради вреден метод на хранене.

Постоянната и упорита болежка, съпроводена с тресчица, гадене и повръщане, е измежду най-типичните признаци на дивертикулит, т.е. инфектиране на ободното черво.

7. Дясната долна част на корема

В тази част на корема се намира апендиксът – дребен орган, за който към момента се спори дали има някаква роля, или е просто безсмислена част, останала след еволюцията ни. Според една от теориите апендиксът съхранява потребни бактерии и подкрепя положителното храносмилане.

Остра болежка, загуба на вкус, гадене, повръщане и тресчица са най-честите признаци на апендисит, или инфектиране на апендикса, което изисква незабавна здравна интервенция.

8. Средната долна част на корема

Пикочният мехур и репродуктивните органи се намират в тази част на корема. В първите дни на цикъла е обикновено да усещате дискомфорт в тази област.

Коремни конвулсии, чувство за парене, когато пишкате, и смяна в цвета на урината ви могат да са признаци за зараза на пикочния мехур. Внезапна и тежка болежка в региона на таза, която може да продължи с месеци, е постоянно срещан признак при болести на репродуктивните органи.

9. Лявата долна част на корема

Тук се намира огромна част от дебелото черво, по тази причина в случай че имате проблеми с този орган, най-вероятно ще усетите болежка тъкмо в тази област.

Коремна болежка, която е съпроводена от конвулсии, отичане, газове, диария или запек, може да бъде признак на синдром на раздразненото черво.

Tags:
Източник: bradva.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР