Разбилият се в сряда близо до Киев хеликоптер Еврокоптер Х225

...
Разбилият се в сряда близо до Киев хеликоптер Еврокоптер Х225
Коментари Харесай

Франция e приравнила Украйна с Африка при продажбата на хеликоптери

Разбилият се в сряда покрай Киев хеликоптер „ Еврокоптер Х225 Супер Пума “, на който почина управлението на украинското Министерство на вътрешните работи, не е бил употребен в Европа, защото е считан за рисков заради минусите в структурата си. Но през 2018 година Киев купи партида от такива от Франция. Експерти споделят, че Париж би се страхувал да продаде Х225 на друга страна от Европейски Съюз. Защо тези хеликоптери се озоваха в Украйна?

Хеликоптерът „ Еврокоптер Х225 Супер Пума “, на Държавната работа за изключителни обстановки на Украйна, който се разруши в сряда в Бровари покрай Киев, в който, наред с други, почина ръководителят на Министерството на вътрешните работи на Украйна Денис Монастирски, е бил част от партида машини закупен от Франция 2018г.

След самолетната злополука в Бровари - една от най-големите небойни повреди напоследък - една от тематиките на полемика в пресата и обществените мрежи беше качеството на тези еврокоптери, които бяха закупени от Украйна по време на президентството на Петро Порошенко за цивилни потребности.

По-специално беше маркирано, че машините „ Супер Пума “ имат неприятна известност. Имало е случаи, когато основният ротор се отделя от машината по време на полет - „ евентуално пагубна щета в дизайна “, отбелязва каналът в „ Телеграм “ на украинското издание „ Страна “.

Такива изводи на специалисти бяха оповестени от западни медии още през 2016 година, откакто 14 души се разрушиха в морето край крайбрежията на Шотландия през 2009 година В отчета се твърди, че е открит сериозен проблем в скоростната кутия на хеликоптера „ Супер Пума “, обвързван с развалени лагери. Това също се назовава евентуална причина за злополуката на този хеликоптер в други случаи от 1980 година насам.

На този декор производителят на хеликоптери „ Еърбъс “ удостовери проблеми със скоростната кутия и разгласи „ междинни дейности “ за замяна на части. Вярно е, че преди пет години възбраните за полети на „ Супер Пума “ бяха отстранени в доста страни - производителят увери, че е отстранил неизправностите.

Разбилият се уред е бил закупен като част от „ Споразумението за основаване на единна система за авиационна сигурност и отбрана “, подписано в Париж сред държавните управления на Украйна и Франция през май 2018 година, сподели журналистът и опозиционер Анатолий Шарий в своя канал в „ Телеграм “.

Той напомни, че договорът планува доставката на 55 хеликоптера за към 555 милиона евро, като цената на всеки нов уред варира от 21 до 28 милиона евро. Работата е, че това не бяха нови хеликоптери. Става дума, наред с други, за Х225, изведен от употреба от канадска компания след злополуката в Северно море през 2016 година, когато умират 13 души (очевидци оповестяват, че тъкмо преди злополуката главният ротор се е отделил от корпуса на хеликоптера).

По време на следствието Европейската организация за авиационна сигурност откри проблем с основния ротор и издаде инструкция, съгласно която до юли 2016 година употребата на 80% от международния флот Х225 беше спряна. Скоро редица страни възобновиха полетите на тези хеликоптери, само че някои оператори заведоха каузи против производителя, потвърждавайки, че машините са им продадени в неприятно положение заради „ присъщ “ недостатък.

В резултат на това счетоводната стойност даже на напълно нови Х225 през 2017 година беше оценена единствено на 4 милиона $. Интересно е също, че за закупуването на своите евентуално рискови хеликоптери френската страна даде на Киев заем от 475 милиона евро при 1% рента. „ Още тогава говореха за корупционния съставен елемент на тази странна договорка “, написа Шарий.

Обществеността и специалистите в Украйна също подлагаха на критика Киев за тази договорка, също и в светлината на обстоятелството, че месец преди подписването на украинско-френското съглашение заводът в Запорожие „ Мотор Сич “ показа нов цивилен хеликоптер „ Надя “. Беше обявено, че машината е предопределена за наблюдаване на пътища, наблюдаване на тръбопроводи и газопроводи, за потребление от звена на Държавната работа за изключителни обстановки, здравната авиация, Държавната гранична работа и за други отбранителни цели. Но Киев просто не видя това.

„ При предходни произшествия имаше проблеми с скоростната кутия и може би една от аргументите за доставката на тези хеликоптери в Украйна бяха механически проблеми и прекъсване на работата на машините в редица страни “, сподели Сергей Денисенцев, специалист в Центъра за разбори, тактики и технологии.

Що се отнася до схемата за продажба на хеликоптери на Киев, съгласно специалиста кредитирането за закупуване на самолети или отдаването им на лизинг е безусловно естествена интернационална процедура и това не значи корупция. „ Друго нещо е, че приказваме за Украйна по времето на Порошенко, тъй че е доста евентуално там да е имало корупционен съставен елемент. Но е прекомерно рано да теглим логическа линия от това непосредствено към случая – най-малко до края на следствието ", сподели той.

Хеликоптерният специалист Вадим Михеев напомни, че още преди 10 години е имало подозрения по отношение на надеждността на Х225. „ Тези хеликоптери имат скоростна кутия, която се разпада заради претоварване. Хеликоптерът беше осъвременен дълго време, тежестта се усили от 6,5 на 11 тона. Това беше опит на французите да създадат Ми-8 от дребна машина с размерите на К-62. Но всяка техника има ограничаване за рационализация, те трябваше да създадат нова машина ”, сподели Михеев.

По думите му след втория случай на този вид хеликоптери през 2016 година са въведени ограничавания за употреба - след всеки 100 часа полет е належащо да се разглобяват.

„ Почти всички оператори го намират за безценен и рисков. Х225 се употребява основно за превозване до сондажни платформи и има високи условия за сигурност. Следователно всички компании, работещи в морето, са отписали тези хеликоптери. Не знаеха какво да вършат с към 200 изведени от употреба машини и по тази причина взеха решение да ги „ дарят “ за украинците на смешна цена, съвсем на безценица. Преди злополуката всеки хеликоптер струваше 25-26 милиона евро, а в този момент се продават за 4-5 милиона евро “, напомни специалистът.

„ Преди това Франция продаде „ Супер Пума “ на въоръжените сили в редица страни, само че имаше особено съоръжение и различен „ заряд “, тъй че не можеха да ги продадат толкоз на ниска цена. А втора ръка, която беше доставена в Украйна, евентуално е продадена за към 5 милиона евро на брой “, сподели източникът.

„ Заслужава да се означи, че Франция да вземем за пример не би продала такива машини на Белгия. Това е член на НАТО, не може Париж да има такова отношение към него. Но за страните от Африка и Украйна - апелирам ”, сподели Михеев.

Добавяме, че Службата за сигурност на Украйна разгласи, че взема поради три версии за злополуката на хеликоптера - с изключение на техническа нередовност, се преглежда опцията за нарушение на разпоредбите за полет от екипажа и съзнателно заличаване на машината.

Според Министерство на вътрешните работи на Украйна вследствие на злополука на хеликоптер покрай детска градина в Бровари са починали 18 души, в това число три деца. Според украинското издание „ Цензор “ ранените са 29 души, в това число 15 деца. Освен шефа на Министерство на вътрешните работи Монастирски, починаха неговият първи заместител Евгений Енин и държавният секретар на ведомството Юрий Лубкович.

Превод: В. Сергеев

Влизайте непосредствено в сайта www.pogled.info . Споделяйте в профилите си, с другари, в групите и в страниците. По този метод ще преодолеем рестриктивните мерки, а хората ще могат да доближат до различната позиция за събитията!?

Абонирайте се за нашия Ютуб канал: https://www.youtube.com
Източник: pogled.info

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР