Районният съд в Свищов постанови 1 г условно с 3-годишен

...
Районният съд в Свищов постанови 1 г условно с 3-годишен
Коментари Харесай

1 година условно за служителка в кметство, присвоила над 12 000 лева

Районният съд в Свищов постанови 1 г условно с 3-годишен изпитателен период за служителка, която присвоила над 12 000 лв.. В.Н. е приета за отговорна за това, че в интервала от 1 януари 2010 година до 12 януари 2016г.в свищовското село Червена като длъжностно лице – основен специалист, е злоупотребила с крупната сума от 12 244,99 лева, благосъстоятелност на кметството.Парите представлявали разноски без разходо-оправдателни документи и неосчетоводени доходи от административни услуги, нотариални заверки и други

Присвояването било открито при започване на 2017г., когато е осъществен плануван одит на отчитането на приходите и разноските по касата на кметството в село Червена. Одитът бил очакван за миналата календарна година 2016г., само че с оглед открити несъответствия, ревизорите разширили интервала на инспекцията. За направените констатации е формиран Доклад, в който е открито, че сред действителните доходи от 112 178,67 лв. и действителните разноски от 99 344,31 лв., след приспадане на откритата наличност от 400,00 лв. при инспекцията на касата е образувана липса в размер на 12 434,36 лв.. Проверяващите открили, че касовата книга не е водена и не е завършена по подобаващ ред, липсвали вторите екземпляри от квитанции за отчитане на събрани от подсъдимата налози и такси, от банкови извлечения от сметката на Кметството, а в наличните касови ордери липсвал автограф на кмета на селището.

Така магистратите постановяват наказване за някогашната служителка една година отнемане от независимост, отсрочено за период от три години. В.Т.Н. няма право три години да заема материално – отчетническа служба и би трябвало да заплати направените по делото разходи в размер на 1884,00 лв..
Присъдата може да се апелира или стачкува в 15-дневен период пред Окръжен съд Велико Търново.

Източник: trud.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР