Районният съд в Плодвдив остави в ареста петимата задържани по

...
Районният съд в Плодвдив остави в ареста петимата задържани по
Коментари Харесай

Лекари ощетиха НЗОК с над 5 млн. лева: Каква е била схемата?

Районният съд в Плодвдив остави в ареста петимата арестувани по случая за източването на Здравната каса с фиктивни заплащания за помощни средства за хора с увреждания.

Проверка на bTV откри, че предходната година страната е платила над 34 милиона лв. за такива произведения. През 2021 година сумата е почти същата.

Има издадени протоколи на имената на 27 умряли

От 1 юли 2022 година процедурата по заплащането на помощните средства пое Здравната каса. Именно от този момент работи и схемата за източването ѝ посредством фиктивни документи . Това е ставало посредством даване на доста по-евтини помощни средства, вместо фактически отпуснатите, и суми по документи, които обаче действително не са достигали до хората в потребност.

В резултат касата е ощетена с над 5 милиона лв.. До този миг обаче прокуратурата има доказателства единствено за 815 000 лв.. Набирането на персонални данни е ставало по всевъзможни способи.

Здравната каса приключва и контракта с лечебното заведение по клиничните пътеки с нарушавания

„ Ходили са в общини, в по-малки обитаеми места – Криводол. Сещам се за още няколко такива - хора, които са почиствали улици, по 20, по 30, и са им събирали персоналните карти и са ги изпращали в магазина “, показва Димитър Пехливанов, наблюдаващ прокурор в Районна прокуратура-Пловдив.

Заради електронното подаване на документи до касата не е било належащо лекарите в медицинските комисии да подписват протоколите персонално.

Те са организирали раздаването на помощни средства за хора с увреждания посредством фиктивни лекарски комисии

„ Ролята е, че са взели участие в комисиите и са съставяли документи с погрешно наличие. Единият от лекарите направи цялостни признания като обвинен пред арбитър “, допълват от прокуратурата.

Единият от арестуваните отхвърля.

„ Той е работил към медицинския център, взел участие е в лекарската комисия, само че не е съставил тези протоколи. Обвинението му е повдигнато за сформиране на протоколите “, споделя адв. Стефан Петков, бранител на единия от арестуваните лекари.

В основата на контрола е пациентът. НЗОК не може да постави инспектор във всяка болница, разяснява доктор Иван Кокалов

Схемата е разкрита, откакто от Здравната каса виждат, че най-вече протоколи за помощни средства в страната за издадени точно от комисия в медицинския център. Здравното министерство е осведомено и е изискана инспекция.

„ Посочено е събитието, че шефът на МЦ „ Медлайф “ е в същото време шеф на две от компаниите, сключили контракт с РЗОК-Пловдив, които дават помощни средства на хора с увреждания, на база издадените ЛКК протоколи от този медицински център “, посочват от НЗОК. 

Критериите няма да се усилят фрапантно, с цел да могат по- дребните лечебни заведения да отговорят на тях

Схемата се случва поради занижения надзор по запазване на персоналните данни, счита юрист Мария Шаркова.

„ Някой би трябвало да си набави персонални данни и да знае, че тези хора дават отговор на условията, с цел да получат помощни средства. След това имаме една лекарска комисия от експерти, които са издавали тези протоколи. За да се получи това средство, се изисква пациентът да се яви персонално, с цел да получи тези помощни средства да подпише приемо-предавателен надзор. Това явно не се е случвало, откакто тези хора не знаят “, споделя юрист Шаркова.

Според него са нужни законови промени за финансирането на лечебните заведения

Тепърва следва инспекция на хиляди медицински протоколи. 

Източник: btvnovinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР