Районният съд в Партизански район в Минск отхвърли жалбата на

...
Районният съд в Партизански район в Минск отхвърли жалбата на
Коментари Харесай

Съдът в Минск остави приятелката на Протасевич в затвора

Районният съд в Партизански регион в Минск отхвърли жалбата на съветската гражданка София Сапега срещу  нейното задържане. Разглеждането на жалбата се организира при затворени порти, а съдията разгласи решението обществено, заяви ТАСС.

" Съдът постанови жалбата да бъде отхвърлена ", сподели съдията.

София Сапега, съветската другарка на арестувания опозиционен публицист Роман Протасевич, бе арестувана на 23 май.  Според юриста на арестуваната, Александър Филанович, по време на срещата не е имало видео връзка с неговата клиентка  Следващата стъпка е решението за задържане на рускинята да бъде обжалвано пред Градския съд в Минск. „ Защитата ще апелира това решение на съда, защото счита, че има избрани въпроси за производството по тези наказателни каузи “, сподели представителят на отбраната.

Според Филанович против Сапега има висящи две наказателни каузи. Адвокатът разясни, че към момента не може да каже какви са съответните обвинявания. По-рано беше обявено, че вероятно едното обвинение ще бъде обвиняване поради публикации, " в които подбужда към расова, национална, религиозна или друга обществена неприязън или ненавист ". Адвокатът показа, че е посещавал  клиентката си няколко пъти в следствения арест и увери, че е " в положително положение ".

Сапега бе арестувана на 23 май на летището в Минск дружно с рецензия на президента Александър Лукашенко, Роман Протасевич, който е публицист в канала в Телеграм - NEXTA. Двамата бяха задържани откакто управляващите в Минск разпоредиха пътнически аероплан, пътуващ от Атина до Вилнюс, да бъде отклонен. По-рано беше обявено, че вероятно това ще бъде обвиняване по публикацията за подбудителство към расова, национална, религиозна или друга обществена неприязън или ненавист.

 
Източник: banker.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР