Районният съд в Добрич започна работа по Образователната програма “Съдебната

...
Районният съд в Добрич започна работа по Образователната програма “Съдебната
Коментари Харесай

С лекция за професията на съдебния служител Районният съд в Добрич започна работа по образователна програма за ученици

Районният съд в Добрич стартира работа по Образователната стратегия “Съдебната власт - осведомен избор и гражданско доверие. Отворени съдилища и прокуратури “ за образователната 2022/2023 година. В образованието, проведено от съда, са включени десетокласници от СУ„ Св. св. Кирил и Методий “.

Образователната самодейност стартира с лекция за специалността на правосъдния чиновник. Темата бе показана от правосъдния админ Албена Димитрова, която срещна младежите със структурата на профилираната и обща администрация в съда. Учениците имаха опция да посетят другите звена на администрацията и в диалог със правосъдните чиновници да научат какви са отговорностите на деловодителите, секретарите, правосъдния архивар и призовкарите. Разяснено им бе какъв е пътят на правосъдните бумаги от внасянето им в регистратурата на съда до приключването на правосъдното произвеждане. Учениците демонстрираха емфатичен интерес към методите за архивиране и периодите за предпазване на делата. За първия си урок по просветителната стратегия десетокласниците бяха съпроводени от техния учител Бонка Господинова.

Програмата се реализира по съглашение за съдействие сред Висшия правосъден съвет и Министерството на образованието и науката. Целта й е да способства за разширение на познанията на учениците за правосъдната власт, да спомогне за образуването на правна просвета при младежите, както и за повишение на степента на съблюдаване на законите.

Районният съд ще продължи заниманията с десетокласниците от СУ„ Св. св. Кирил и Методий “ и през 2023 година.
Източник: darik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР