Районният съд в Бургас нареди на община Созопол да премахне

...
Районният съд в Бургас нареди на община Созопол да премахне
Коментари Харесай

Созопол ще трябва да премахне част от крепостната си стена

Районният съд в Бургас подреди на община Созопол да отстрани част от крепостната стена на града, издигната преди 10 години, защото попада в частен парцел и пречи на използването му. Това е решил Районният съд в Бургас на 4 март, заяви " Сега ".
Решението на арбитър Калин Кунчев е по иск на И.М., заведен по Закона за собствеността, който споделя, че " притежателят може да желае преустановяване на всяко безпричинно деяние, което му пречи да упражнява своето право ".
Ищецът твърди, че в парцела му е построен дувар с височина 4 м и дебелина 1,80 м, който заема към 6,5 кв. м от терена. Това пречи парцелът да се употребява. А има влезнало в действие решение на Административния съд в Бургас от май 2014 година, с което е анулирано разрешението за градеж на стената в тази част, което я прави противозаконна.
Общината оспорва желае и сочи, че в тази ситуация става дума за архитектурно-строителен монумент на културата и частичното унищожаване на градежа ще го повреди.
 Глобиха концесионер поради багера на Централния плаж в Созопол Глобиха концесионер поради багера на Централния плаж в Созопол
Министерство на туризма санкции с 5% от концесионното заплащане наемателя на Централния плаж в Созопол - Ауто Фактор ЕООД, след сигн...
Експертизата по делото открива, че архитектурната стена е построена по югоизточната граница на парцела, тя е нов градеж по смисъла на наредбата за номенклатурата на типовете градежи. Част от нея попада в парцела на индивида. Вещото лице е установило и че на място няма забележими следи от действителен древен архитектурен монумент крепостна стена. Стената е новоизградена - от равнището на крайбрежната алея, без да е възстановка на основи от стена от Античността или Средновековието, изяснява специалистът. Тази стена затваря улицата, която обезпечава достъп на парцела до крайбрежната алея, и лишава изгледа му към морето. Това препятства използването на собствеността на парцела по предопределение - като сезонно заведение, написа в решението на съда.
В правосъдния акт, за който първи заяви " Бургас инфо ", се изяснява още, че общината е изпълнила нов строен въз основа на позволение от март 2011 година на основния проектант. То обаче е било анулирано от съда в частта, която попада в парцела на индивида. Законът за устройството на територията споделя, че градеж или част от него е противозаконен, когато се прави без утвърдени капиталови планове и/или без позволение за градеж.
Твърденията на общината, че крепостната стена е архитектурно-строителен монумент на културата и частичното унищожаване на градежа ще го повреди, се опровергават от заключението на вещото лице, съгласно което в тази ситуация става дума за напълно нов градеж, изяснява още съдът.
Така община Созопол е наказана да отстрани частта от построената от нея по югоизточната граница на парцела на И.М. с повърхност от 132 кв. м. Освен това би трябвало да заплати на индивида и 1558 лева разходи по делото. Решението на арбитър Кунчев не е дефинитивно и може да се нападна пред Окръжния съд в Бургас.
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР