Районните кметове ще се включат в кандидатдепутатските листи, ако Бойко

...
Районните кметове ще се включат в кандидатдепутатските листи, ако Бойко
Коментари Харесай

ГЕРБ вади тежката артилерия с райкметове в листите

Районните кметове ще се включат в кандидатдепутатските листи, в случай че Бойко Борисов премисли предходното си решение, което забраняваше сходни кадрили. Днес шефът на градската конструкция в Пловдив и член на Изпълнителната комисия на партията Иван Тотев ще предложи на водача на партията обстановката да се промени, с цел да може ГЕРБ да извади тежката артилерия за вота на 11 юли. Срещата е персонална и е поискана от Тотев, изясни някогашният градоначалник пред " Марица ".

„ На локалните избори през есента на 2019 година

ГЕРБ завоюва във всички шест региона на Пловдив.

Районните кметове са разпознаваеми измежду пловдивчани и се употребяват с престиж, тъй като познават проблемите и поставят всички старания да ги решат “, стимулира се регионалният координатор.

Според настоящите в ГЕРБ правила районните кметове нямат право да се кандидатират за Народно заседание.

Другото предпочитание на Тотев, което той ще показа пред Борисов, е да има повече партийно наличие в листата, изключително на избираеми места, като се понижи гражданската квота. На предходните парламентарни избори в първата петорка бяха включени трима представители от гражданска квота. Веднага след Бойко Борисов и Иван Тотев на трето място беше скулпторът и ексдепутат с няколко мандата Вежди Рашидов, на четвърто - юристът Радомир Чолаков, на пето - някогашният кмет на Пловдив Спас Гърневски, който беше определен в 44-тото Народно заседание от гражданска листа, само че се размина с 45-ото.

„ Бойко Борисов ще реши дали да одобри предлагането ми за по-голямо партийно наличие в листата и по какъв метод това да стане “, акцентира Тотев.

Разместване ще има и за други места в пловдивската листа

на ГЕРБ. Зам.-кметът по просвета Пламен Панов (8-и в листата) е изявил предпочитание този път да не го включват в конкуренцията като претендент. Председателят на Общинския съвет Александър Държиков, който на предходните избори беше на шесто място, също не гори от предпочитание да влиза в борбата за депутат.

Иван Тотев отхвърли да назове кои от районните кметове вероятно биха могли да бъдат включени в новата листа и изясни, че това решение ще се вземе, в случай че възбраната за присъединяване им отпадне и след разискването в организацията. Освен това и самите районни кметове би трябвало да дадат единодушие, в случай че се стигне да този вид.

Листата ще се разисква с ръководителите на районните структури, които вземат участие в градското управление. На тази полемика ще участва и кметът на Пловдив Здравко Димитров, сподели Тотев. Бойко Борисов и този път ще бъде лидер в Пловдив, в случай че самият той не реши да наруши традицията от 2009 година насам. Окончателно листата ще се утвърждава от Борисов и Изпълнителната комисия.

Планът - най-малко четирима депутати от Пловдив

В ГЕРБ разясняват, че за претенденти могат да бъдат препоръчани Костадин Димитров, спечелил през 2019 година следващия кметски мандат в „ Тракия “ на първи тур, кметовете на „ Централен “ и „ Източен “ Георги Стаменов, Иван Стоянов, които са и ръководители на районните структури, както Костадин Язов на „ Южен “, който беше народен представител в първия мандат на ГЕРБ.

Листата би трябвало да е изцяло подготвена до 8 юни, когато стартира регистрацията на кандидат-депутатите в районните изборни комисии. Местната организация на ГЕРБ си слага за цел да вкара в Народното събрание 5-има народни представители или минимум 4-ма.

На последните избори в 45-ото Народно заседание от ГЕРБ-СДС бяха определени трима, а откакто Бойко Борисов избра да влезе в Народното събрание от София, в най-краткото Народно заседание " синята цитадела " представляваха Вежди Рашидов, Иван Тотев и Радомир Чолаков.
Източник: marica.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР