Районната прокуратура в Стара Загора внесе искане в Районния съд

...
Районната прокуратура в Стара Загора внесе искане в Районния съд
Коментари Харесай

"Трайно изградени престъпни навици": Животоспасяваща операция за нападнатото от Георги момиче

Районната прокуратура в Стара Загора внесе искане в Районния съд за взимане на мярка за неотклонение „ задържане под стража “ по отношение на 26-годишния Георги Николаев.

Той е притеглен като обвинен за това, че от 24 до 25 юни в Стара Загора, в изискванията на продължавано закононарушение, се е заканил с ликвидиране на 18-годишно момиче - като това заканване би могло да възбуди състоятелен боязън за реализирането му. На два пъти той е изпратил текстови известия за закана с ликвидиране посредством интернет приложение, показват от пресцентъра на прокуратурата.

Д-р Теодор Стаматов отговори на позвъняването ни по телефона

По делото се правят дейни дейности по разследването  - разпитани са очевидци и са събрани писмени доказателства, назначени са експертизи. Наблюдаващият прокурор е постановил и мярка " възбрана на лицето да напуща територията на България ". По делото са събрани задоволително данни и доказателства, от които може да се направи обосновано съмнение, че точно обвиненият е направил закононарушението, за което е притеглен в това качество. Разпитани са очевидци, направени са извлечения от електронна връзка сред потърпевшата и обвинения, назначена е психолого-психиатрична експертиза с обект на проучване потърпевшата жена, която ще бъде направена до 10 дни.

От протокл на правосъдно съвещание излиза наяве, че прокурор е изискал обвиненият да бъде освободен

Самото действие се отличава с извънредно висока степен на социална заплаха. Доказателствата по делото сочат и че обвиненият е с трайно построени незаконни привички. Престъпното действие от своя страна се характеризира с изключителна висока степен на социална заплаха, по отношение на упоритостта и изключителната смелост при осъществяването му. Предвид спецификата, механизма и метода му на осъществяване и съществуването на данни, че директно след осъществяване на закононарушението, предмет на актуалното наказателно произвеждане (на идващия ден), Георги Николаев е пристъпил към действително осъществяване на отправените към потърпевшата закани. На 26 юни 2023 година ѝ е нанесъл голям брой порезни рани по цялото тяло с макетен нож. Налице са и данни, че при този случай на потърпевшата са били породени по изключително непосилен метод и с особена свирепост голям брой травматични увреждания, показват от прокуратурата.

След осъщественото посягане против потърпевшата тя е била настанена в отделението по Неврохирургия към УМБАЛ „ Проф. доктор Ст. Киркович “ в Стара Загора, защото при нанесения ѝ побой от страна на обвинения, тя е получила и разтърсване на мозъка, което съгласно свидетелските показания е било съпроводено с цялостна загуба на съзнанието. Преди това на потърпевшата ѝ е била оказана и животоспасяваща незабавна здравна намеса, с оглед прекъсване на изобилното им кървене.

26-годишният Георги Николаев е задържан тази заран, научи bTV

Повдигнатото обвиняване във връзка с обвинения е за закононарушение, за което се планува наказване отнемане от независимост за период от една до шест години.

 От изисканото и приложено по делото удостоверение за съдимост е видно, че обвиненият е осъждан за съзнателно закононарушение от общ темперамент, като му е било наложено наказване – пробация. Наказанието е в действие от 30 януари 2023 година Това наказание не е оказало своята възпитателна и превантивна роля, по този начин наречената самостоятелна предварителна защита, като по време на изтърпяване на наложеното му наказване за закононарушение е направил процесното действие и откакто е бил освободен от наказателна отговорност по досежно осъществено от него закононарушение по административно произвеждане по разказа на Военния съд в Пловдив.

От доказателствата по делото може да се направи и аргументиран извод, че обвиненият демонстрира константни незаконни привички да прави закононарушения против телесната цялост по отношение на разнообразни физически лица, които условия също го характеризират като персона с извънредно висока степен на социална заплаха.

От друга страна от приложените по делото докладни мемоари, се открива, че Георги Николаев. е направил опит да се укрие от органите по разледването, като същият е напуснал известните по делото адреси и едвам на идващия ден е бил открит от органите на Министерство на вътрешните работи. Останалите от голяма важност за типа на мярката за неотклонение условия - съществуването на непрекъсната адресна регистрация, фамилно състояние и други – съпоставени с изложеното нагоре не трансформират извода за съществуването на действителната заплаха по смисъла на закона.

Припомняме, че Георги Николаев е притеглен като обвинен и по досъдебно произвеждане за това, че на 26 юни гр. Стара Загора е предизвикал междинна телесна щета на 18-годишно момиче. По делото са осъществени и се правят голям брой дейности по следствието.

Предстои Районния съд в Стара Загора да насрочи съвещание по настояването на прокуратрата.

Източник: btvnovinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР