Районната прокуратура в Стара Загора и МВР даде брифинг във

...
Районната прокуратура в Стара Загора и МВР даде брифинг във
Коментари Харесай

Интернет измамите с кредити: Какво представлява новата схема?

Районната прокуратура в Стара Загора и Министерство на вътрешните работи даде брифинг по отношение на разкрито престъпно закононарушение – машинация при кандидатстване за разпределяне на заеми.

В него участваха Таня Димитрова, областен прокурор на Стара Загора, Лъчезар Иванов, прокурор в Районна прокуратура – Стара Загора, Златка Падинкова, шеф на бранш " Измами ” при ГДНП, и гл. контрольор Димитър Паскалев, шеф на бранш " Противодействие на икономическата престъпност ” при ОД на Министерство на вътрешните работи - Стара Загора, предава Българска национална телевизия.

Те конкретизираха, че става въпрос за публикация по разпределяне на заеми на лица с неприятна кредитна история. Рязко се усилва броят на сигналите и формираните каузи за измами, оповестиха от прокуратурата. От началото на годината прокуратурата в Стара Загора управлява следствията по 117 наказателни производства за измами.

" Повечето измами се случват в интернет пространството. Предлагането на друг тип " предложения ". Методите на този вид измами са точно такива - посредством разгласи, посредством интернет и мобилни приложения. По този метод се вкарват в подвеждане излъганите лица ", разясни Таня Димитрова, областен прокурор на Стара Загора.

В момента измамниците действат по този начин: лица, които се показват за брокери, лица от банкови институции - оферират криптовалута и за тази цел карат лицата да превеждат избрани суми точно за започване на такава търговия. Или се оферират облекчени условия за даване на заеми или кредитна карта.

Други способи са разгласи, при които се оферират коли за продажба, за задачата на което би трябвало да се преведе капаро. Предлагат се и шофьорски книжки, разнообразни туристически услуги.

Наблюдаващият прокурор Лъчезар Иванов разясни, че досега от събраните доказателства, са открили съпричастност на три лица към съответния случай за разпределяне на заеми на разположение с неприятна кредитна история.

" Те се свързват с лицето, което кандидатства по обявата. Искат персонални данни и надлежно сума, за която кандидатства. Лицето им изпраща контракт за заем, в който се съдържат данните на кредитоискателя. Казват на " жертвата ", че би трябвало да преведе избрана сума пари, против която да бъде прегледан договорът. След като бъдат преведени парите връзката прекъсва "

Измамниците са с повдигнати обвинявания за машинация в съучастничество. За него законът планува наказване от 1 до 3 години отнемане от независимост. Пострадалите са над 10 души.
Източник: inews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР