Районна прокуратура в Благоевград внесе обвинителен акт срещу полицейски служител

...
Районна прокуратура в Благоевград внесе обвинителен акт срещу полицейски служител
Коментари Харесай

Повдигнаха обвинение на висш полицай заради фалшив болничен лист |

Районна прокуратура в Благоевград внесе обвинителен акт против полицейски чиновник поради подправен болничен лист, оповестиха от държавното обвиняване, като служителят е с букви К. К. Според Българска национална телевизия става въпрос за ръководителя на Асоциацията на проверяващите служители на реда в Министерство на вътрешните работи Кирил Карликов.

Той е упрекнат за сформиране и потребление от длъжностно лице на формален документ, удостоверяващ погрешни условия, непозволено приемане на парично обезщетение за краткотрайна нетрудоспособност и скриване на неизключително нему принадлежащи документи, показват от прокуратурата.

Разследването по формираното досъдебно произвеждане е извършено след осъществена инспекция по отношение на постъпил сигнал. Възложена е била през декември 2019 година на дирекция „ Вътрешна сигурност “ на Министерство на вътрешните работи във връзка дейности на полицейски чиновник и е завършила с данни за осъществено закононарушение.

През януари 2021 година Карликов е бил притеглен в качеството на обвинен. По делото са разпитани 28 очевидци, най-вече проверяващи служители на реда от състава на ОД на Министерство на вътрешните работи Благоевград.

По досъдебното произвеждане, завършило с импортиран в съда обвинителен акт, е открито, че на 3 февруари 2016 година обвиненият съставил докладна бележка, в която отразил за претърпяна от него акцидент след прибиране от работа. Посочил за обзор при персоналния си доктор, като му било предписано лекуване и публикуван болничен лист.

Но шеф отдел „ Разследване “ направил инспекция и изрично открил, че отразените от полицейския чиновник условия не дават отговор на истината.

Карликов подал и различен болничен лист, удостоверяващ нетрудоспособност, с посочена погрешна диагноза.

Впоследствие от Национален осигурителен институт по сметката на обвинения му била преведена сума от 1162,91 лева като обезщетение за краткотрайна нетрудоспособност.

Освен това са събрани доказателства, че на неустановена дата в интервала от 22 юни 2020 година до 26 март 2021 година той е скрил материали по кореспонденция, заведена в деловодството на 02 районно управление (на МВР) при ОД на Министерство на вътрешните работи Благоевград, касаеща инспекция против проверяващи служители на реда.

Карликов знаел, че те са нужни на проверяваните лица за завеждане на гражданско дело.

Посредством укриването на материалите по преписката и непредаването им за архивиране обвиненият целял да им загради опцията да заведат частно дело в съда с оглед отбрана на правата им.

По делото са били приложени извлечения от Централизираната осведомителна система за документооборота в Министерство на вътрешните работи, от която е видно, че последно материалите по желаната кореспонденция са били предаден на ръка на обвинения.

Предстои делото да продължи в съда.
Източник: offnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР