Районна прокуратура-Пловдив привлече като обвиняеми двама мъже - на 31

...
Районна прокуратура-Пловдив привлече като обвиняеми двама мъже - на 31
Коментари Харесай

Двама апаши пребиха дядо в пловдивско село, взеха му пенсията от 370 лева

Районна прокуратура-Пловдив притегли като обвинени двама мъже - на 31 и на 43 години, за това, че на 08.08.2022 година, в село Искра, общ. Първомай лишили сумата от 370 лв. от 72-годишен мъж, като употребявали за това мощ. Предвиденото по закон наказване за това закононарушение е отнемане от независимост от 3 до 10 години.

Установено е, че на 8 август 2022 година, в селото, към 22,30 часа двамата апаши отишли в дома на възрастния мъж, който живеел самичък. Първият влезнал в къщата, а вторият останал на открито да пази и следи за прекосяване на минувачи. Единият почнал да тършува за пари в стаята, където възрастният мъж се намирал. Пострадалият го осветил с фенер, тъй като в жилището нямало ток. В това време крадецът се обърнал и му нанесъл няколко удара с пестник в региона на гърба, след което намерил 370 лв., взел ги и избягал.

Парите били от пенсията на потърпевшия, която получил предходния ден. Бил е подаден сигнал в полицията и единствено след един час двамата причинители са били открити и арестувани от чиновниците на РУ-Първомай.

Двамата обвинени са арестувани за период до 72 часа с разпореждане на наблюдаващия прокурор. Предстои Районна прокуратура-Пловдив да внесе искане в съда за установяване на мярка за неотклонение „ задържане под стража “ по отношение на тях.

Във връзка с осъщественото тежко престъпно закононарушение, през днешния ден, 10 август 2022 година, в кметството в село Искра се организира среща сред кмета Тодор Налбантов и Атанас Илиев, заместник-районен прокурор на Районна прокуратура- Пловдив, гл. контрольор Георги Георгиев, шеф на РУ-Първомай, ст. контрольор Жельо Парушев, шеф на група „ Охранителна полиция “ към РУ-Първомай и Петко Палаков, младши областен полицейски контрольор, отговарящ за обитаемото място. Те се срещнаха с потърпевшия мъж, който им благодари за бързото откриване на закононарушението.

„ Наша съществена цел е намаляването на битовата престъпност и най-много в дребните обитаеми места, където живеят доста възрастни и самотни хора. Те би трябвало да живеят умерено и ние вършим всичко допустимо това да се случва. Бързото задържане на причинителите на грабежа в с. Искра е образец за положително взаимоотношение на полицията, прокуратурата и локалната власт. Кметът незабавно се е обърнал за подпомагане, което е помогнало за бързото откриване на закононарушението “, сподели Атанас Илиев, заместник-районен прокурор. Той добави, че за попречване на битовата престъпност в дребните обитаеми места ще бъдат взети всички вероятни ограничения по закон.

По отношение на различен сходен случай от 30.07.2022 година - осъществен обир в дома на стара жена в село Скутаре, Окръжен съд-Пловдив на 09.08.2022 година е удостоверил мярката за неотклонение „ задържане под стража “ на двамата причинители.

„ С цел понижаване на битовата престъпност ще продължи провеждането на регулярни срещи сред управлението на Районна прокуратура-Пловдив и ОД на МВР-Пловдив за организирането на взаимни дейности в битката с този тип действия “, съобщи още прокурор Илиев.
Източник: trafficnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР