Районна прокуратура - Пловдив повдигна обвинение на трима общопрактикуващи лекари

...
Районна прокуратура - Пловдив повдигна обвинение на трима общопрактикуващи лекари
Коментари Харесай

Още трима пловдивски лекари са обвинени за източване на пари от НЗОК

Районна прокуратура - Пловдив повдигна обвиняване на трима общопрактикуващи лекари – В. Н., А. Д и И. Д., за осъществена документна машинация при приемане на парични средства от бюджета на Националната здравноосигурителна каса (НЗОК).

На 10 юли тази година по същото дело като обвинени за документна машинация, осъществена за непозволено приемане на парични средства от НЗОК, бяха привлечени други двама лекари - Найден Пъджев, шеф на Медицински център за физиотерапия в гр. Пловдив, и Веселин Станчев, общопрактикуващ доктор. Спрямо тях беше взета мярка за неотклонение „ задържане под стража “. 

След като са били събрани нови доказателства е открито, че при осъществяване на действието привлечените като обвинени през днешния ден В. Н. и А. Д. са работили в съучастничество и като помагачи на Найден Пъджев, оповестиха от държавното обвиняване.

В. Н. и А. Д. са упрекнати за това, че за времето от 01.01.2023  г. до 30.05.2024  г., посредством потребление на дипломиран електронен автограф, са спомогнали да бъдат показани пред НЗОК публични електронни документи с погрешно наличие.

До РЗОК-Пловдив са били изпратени 157 броя електронни доклада за извършени медицински прегледи и процедури по физиотерапия, които на процедура не са били осъществени. По този метод обвиненият Пъджев е получил от бюджета на НЗОК сума в общ размер на над 80 000 лв., оповестяват от прокуратурата.

Спрямо В. Н. и И. Д. е повдигнато обвиняване за това, че на 20 и 21 юли 2024 година са подбуждали към лъжесвидетелстване, като са желали от очевидци умишлено да потвърдят пред проверяващ служител на реда лъжа, а точно - че са употребили медицински услуги и са посещавали център по физиотерапия, без това да се е случвало. В. Н. е направил това по отношение на двама очевидци, а И. Д. - по отношение на един очевидец.

Схемата за документната машинация е разкрита от проверяващ екип от служители на реда от отдел „ Икономическа полиция “ при Областната дирекция на Министерство на вътрешните работи - Пловдив под надзора на Районна прокуратура - Пловдив.

Двамата обвинени А. Д. и В. Н. са арестувани за период до 72 часа с разпореждане на наблюдаващия прокурор. След разбор на събраните доказателства ще бъде направена преценка за внасяне на искане в съда за взимане на мярка за неотклонение „ задържане под стража “. Спрямо обвинената И. Д. е взета мярка за неотклонение „ подписка “.
Източник: trud.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР