Районна прокуратура-Пловдив, МЗ и НОИ са започнали проверки на санаториума

...
Районна прокуратура-Пловдив, МЗ и НОИ са започнали проверки на санаториума
Коментари Харесай

Отстраниха директора на санаториума в Баня. МЗ, НОИ и прокуратурата започват проверки

Районна прокуратура-Пловдив, Министерство на здравеопазването и Национален осигурителен институт са почнали инспекции на санаториума в град Баня за източване на НЗОК и Национален осигурителен институт с подправени пациенти. Директорът на санаториума Божана Иванова е краткотрайно отстранена от служба, до момента в който текат инспекциите, заяви Нова телевизия.

В репортаж по тематиката на медията някогашни чиновници описаха, че в продължение на години управлението на болничното заведение ги е вписвало като фиктивни пациенти, лежащи по Национален осигурителен институт и по клинични пътеки на Здравната каса. Парите от пътеките са постъпвали по сметката на болничното заведение, а на чиновниците давали кашкавал и колбас в подмяна. Думите им бяха подкрепени и от сегашни чиновници, поискали анонимност.

Според следствието измамите са почнали по време на COVID-пандемията.

От здравното министерство са изпратили информация, съгласно която през 2021 година в санаториума в град Баня са лежали 3306 пациенти. За тях болничното заведение е получила 1 499 306 лева От Национален осигурителен институт пък са превели по сметката на здравното заведение 98 000 лева за лекуването на 184 пациенти. От Национален осигурителен институт е осъществявана инспекция на санаториума за интервала и са открити нередности при лекуването на четирима чиновници. Нормативната уредба изисква всеки, който желае да се лекува по стратегия на Национален осигурителен институт в болница в региона, да подаде документи персонално в дирекцията в Пловдив, само че инспекцията е открила, че в границите на Коронавирус ситуацията е имало преместване на четири броя документи неприсъствено.
Източник: zdrave.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР