Районна прокуратура – Варна предаде на съд 30-годишния Г.Ш. от

...
Районна прокуратура – Варна предаде на съд 30-годишния Г.Ш. от
Коментари Харесай

Варненец заплашвал да убие бившата си жена, отива на съд

Районна прокуратура – Варна съобщи на съд 30-годишния Г.Ш. от село Гроздьово, отправял закана за ликвидиране към своята някогашна жена в изискванията на продължавано закононарушение и нарушил няколко пъти заповед за отбрана от домашно принуждение, откакто към този момент е бил осъждан за същото действие. Той бил притеглен към наказателна отговорност за две закононарушения - по член 144, алинея 3 по отношение на алинея 1, по отношение на член 26, алинея 1  от Наказателен кодекс и член 296, алинея 4 по отношение на алинея 1, прочие 2 по отношение на член 28, алинея 1 по отношение на член 26, алинея 1 от Наказателен кодекс.

Обвиняемият и потърпевшата били във фактическо съпружеско общуване от 2017 година до началото на 2019 година, когато се разделили, защото сред двамата имало недоразумение и дамата постоянно ставала жертва на физическо и психическо принуждение. Въпреки това те траяли да имат контакти между тях и да се срещат. През ноември 2019 година им се родило дете. Пострадалата се преместила да живее при Г.Ш. като очаквала той да промени отношението си към нея след появяването на детето. Това не се случило и дамата още веднъж го напуснала през месец януари 2020 година, заживявайки при майка си в град Варна.

През месец ноември 2020 година, когато били на посетители на родителите на мъжа във връзка рождения ден на детето, обвиненият заплашил пострадалата, като се заканил да я изгори, хвърлял предмети по нея. След този случай тя подала молба до Районен съд – Варна с искане за налагане на ограничения за отбрана от домашно принуждение.

На 21 януари 2021 година, в осъществяване на правосъдно решение на Районен съд – Варна, била издадена заповед за отбрана от домашното принуждение, с която Г.Ш. се задължавал да се въздържа от осъществяването на такова във връзка с своята към този момент някогашна жена и тяхната  щерка, както и да не доближава на разстояние по-малко от 100 метра от тях.

Въпреки това, в интервала 29 април 2021 година – 28 ноември 2021 година, наново и при изискванията на продължавано закононарушение, обвиненият не извършил заповедта. Той към този момент бил осъждан за същото закононарушение, само че това не му попречило да продължи да прави душевен тормоз над младата жена. Като на 28 ноември даже отправил към нея директна закана да я убие с думите: „ Ще те убия и още дълго време няма да гледаш от тази тераса “. Заплахите и заканите възбудили у дамата състоятелен боязън от реализирането им.

Според събраните обстоятелства по случая, по време на взаимното им общуване дамата била жертва на домашно принуждение.

Предстои делото против 30-годишния обвинен да бъде планувано за разглеждане от Варненския областен съд. Ако бъде приет за отговорен за отправените закани за ликвидиране Г.Ш. може да получи наказване „ отнемане от независимост “ до шест години. А за нарушаването на заповедта за отбрана от домашно принуждение – „ отнемане от независимост “ от една до пет години.
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР