Районна прокуратура – Монтана образува две преписки по повод публикации

...
Районна прокуратура – Монтана образува две преписки по повод публикации
Коментари Харесай

Заради изборни нарушения: Прокуратурата проверява секции в Стубел и Лом

Районна прокуратура – Монтана образува две преписки във връзка изявления и излъчени журналистически репортажи, съдържащи данни за осъществени изборни нарушавания от членове на секционни изборни комисии (СИК) при извършените избори за локална власт на 29.10.2023 година

С оглед нуждата от определяне на обстоятелства за вярното и законосъобразно изговаряне по преписките са дадени подробни инструкции на полицейския орган за осъществяване на инспекции.

По една от преписките следва да бъдат снети сведения от членове на секционната изборна комисия в с. Стубел, област Монтана, по отношение на събитията, посочени в репортажа. Необходимо е да се обясни дали е упражнявано стимулирано влияние по отношение на членовете на СИК, както и дали е осъществено превръщане на резултатите от изборите при отчитането на бюлетините.

Възложена е инспекция и по другата формирана кореспонденция. Тя касае излъчен запис от изборна секция в гр. Лом, от който се вижда по какъв начин членовете на секционната изборна комисия нанасят знак „ Х " в извадени от урната празни бюлетини.

Предстои да бъде открито за коя точно изборна секция се отнася журналистическата обява, както и да се изиска направеният видеозапис, съдържащ се в нея. В хода на инспекцията следва ще се снемат подробни сведения от лица, осведомени със случая, включително от членовете на секционната изборна комисия. Следва да се съберат детайлни данни за вероятно превръщане на изборния резултат, както и методът по който това е било осъществено.

След привършване на инспекциите и по двете преписки материалите неотложно ще бъдат докладвани в Районна прокуратура – Монтана за изговаряне.


 

FaceBookTwitterPinterest
Източник: tribune.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР