Районен съд – Ловеч постанови най-тежката мярка за неотклонение „задържане

...
Районен съд – Ловеч постанови най-тежката мярка за неотклонение „задържане
Коментари Харесай

Положението на стрелеца от новогодишното хоро в Ловеч става все по-тежко

Районен съд – Ловеч постанови най-тежката мярка за неотклонение „ задържане под стража “ за мъжа, прострелял жена в Ловеч точно на Нова година. Стрелбата бе осъществена към 01. 00 ч. на 1 януари 2021 година

От Районна прокуратура желаеха арестуваният да бъде оставен за непрекъснато в ареста, като се аргументираха със събраните досега в границите на досъдебното произвеждане доказателства.

Според обвиняването може да се направи обосновано съмнение, че арестуваният е направил закононарушението, за което е упрекнат, а в случай че бъде с по-лека мярка за неотклонение, може да се укрие или да извърши закононарушение.

Освен това прокурорът по делото уточни, че следва да бъде осъществена и съдебно-медицинска експертиза за степента на увреждания на потърпевшата и въз основа на заключението на специалистите, е допустимо обвиняването по отношение на причинителя да бъде изменено в по-тежко, както и да му бъде повдигнато обвиняване за нелегално владеене на муниции и оръжие.

Защитата на обвинения не отхвърли, че може да се направи обосновано съмнение, че подзащитният й е направил действието, само че съгласно нея става въпрос за случай и има редица смекчаващи виновността условия, осведоми Нова телевизия.

Сред тях – няма предумисъл в дейностите на обвинения, напълно е съдействал на органите на реда и даже и да не е бил потърсен на адреса му, той е щял да си признае за извършеното; надълбоко съжалявал за случилото се, още повече, че е непосредствен с простреляната жена и фамилията й.

Затова отбраната настоя за налагане на по-лека мярка за неотклонение, а точно „ домакински арест “ или „ подписка “.

В изказването си пред съда обвиненият също помоли да не бъде арестуван, както и да не му бъде налагана мярка „ домакински арест “, с цел да има опция да върви на работа, тъй като ще са му нужни пари.

След като се срещна със събраните до този миг доказателства по делото и обясненията на обвинения, съдът реши, че настояването на Районна прокуратура за непрекъсната мярка „ задържане под стража “ следва да бъде почетено.

Според съда от събраните досега доказателства може да се направи обосновано съмнение, че мъжът е съпричастен към действията, за които е упрекнат.

Освен това, макар че откакто е бил открит, обвиненият е дал подробни пояснения пред проверяващ орган и пред арбитър, първичните му дейности сочат, че той е направил опит да забави и осуети следствието. Опитал е да заблуди проверяващите, като е споделил, че е изхвърлил оръжието в резервоар в централната част на квартал „ Младост “, само че то не е било открито там.

Още в първите дни след случая е разглобил оръжието и е скрил елементи от него в скали в близко село, а приклада е изгорил. Освен това в хода на следствието е открито, че в предходни интервали обвиненият е употребявал пушката и в жилището си, като даже я е предоставял на малолетния си наследник.

Оръжието е нелегално притежавано, преправено от въздушно в малокалибрено.

Съдът одобри, че има задоволително данни по делото за систематична корист с алкохол от страна на обвинения, който в такова положение ставал нападателен и не можел да управлява дейностите си – както е бил по време на действията, за които е притеглен като обвинен.

Предвид това съдът реши, че има заплаха той да извърши друго закононарушение или да повлияе на очевидци, в случай че му бъде наложена по-лека мярка за неотклонение.

Определението може да бъде обжалвано пред Окръжен съд – Ловеч в 3-дневен период.
Източник: blitz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР