Районен съд – Лом стартира в началото на месец ноември

...
Районен съд – Лом стартира в началото на месец ноември
Коментари Харесай

Изнесоха лекция за правото и борбата с наркотиците пред ученици в Лом

Районен съд – Лом започва при започване на месец ноември лекции пред възпитаници по Образователната стратегия „ Съдебната власт – осведомен избор и гражданско доверие. Отворени съдилища и прокуратури “. Тази образователна година те се осъществят в Лом взаимно с Районна прокуратура - Монтана, Териториално поделение – Лом.
Съдия Лилия Любенова срещна единадесетокласниците от Средно учебно заведение „ Димитър Маринов “ с учител Лорета Георгиева с медиацията като доброволна процедура за извънсъдебно решение на разногласия и спорове. Учениците са заинтересуваха от разликата сред правосъдно дело и медиация и от фигурата на посредника като медиатор и качествата и компетентностите, които би трябвало да има, с цел да предложи взаимно задоволително решение сред страни с противоположни ползи. Прокурор Никола Костов показа проблемите с разпространяването на опиати измежду младежите, настъплението на нови синтетични наркотични субстанции и заплахите и следствията от използването на дрога. Учениците зададоха въпроси, свързани с наказванията в закона за държане и разпространяване на наркотични субстанции и съществуващите стратегии за лекуване на зависимости. Момчетата и девойките демонстрираха интерес и към специалността „ Право “ и условията за заемане на специалностите „ арбитър “ и прокурор “.
„ Срещата беше забавна и доста потребна. Научихме значими неща за правосъдната власт, за проблеми и рискове, които заплашват младежите и методите да бъдат избегнати. Мисля, че в част от учениците породи и интерес към правото като вероятен избор на специалност “, съобщи преподавателката Лорета Георгиева. Образователната стратегия „ Съдебната власт – осведомен избор и гражданско доверие. Отворени съдилища и прокуратури “ се организира от 2014 година Целта ѝ е да запознае учениците със структурата и функционалностите на правосъдната власт в България, да образува у тях правна просветеност, да спомогне за предварителната защита на детското принуждение и да увеличи степента на спазването на законите и доверието към правосъдната власт.
Източник: bulnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР