Районът на Централна Хърватия продължава да се разтърсва, поредният от

...
Районът на Централна Хърватия продължава да се разтърсва, поредният от
Коментари Харесай

Много жители на Централна Хърватия прекараха нощта в автомобилите си

Районът на Централна Хърватия продължава да се раздрусва, следващият от серията вторични земетресения бе регистриран тази заран близо до Петриня, заяви сеизмологичната работа на Хърватия, съобщи Бета.

Сеизмографите записаха в 9,15 сдържан трус със мощ 3,9 по Рихтер с епицентър на 10 километра западно от Петриня, градът, който тежко пострада от земетресението във вторник. Тазсутрешният трус бе усетен в необятен регион, само че към този момент няма данни за вреди. Преди това сеизмографите засякоха в 4,43 трус с магнитуд 3,7 по Рихтер и с епицентър Петриня. Той бе усетен в региона на Бановина, както и в Загреб. Регистрирани са и голям брой доста по-слаби земетресения.

Много поданици на Петриня, Глина, Сисак и на близките села, които тежко пострадаха от труса във вторник, прекараха и тази нощ навън, в коли и микробуси пред разрушените си къщи. Някои потърсиха краткотрайно настаняване, доста жители в Хърватия оферират своите къщи и жилища за настаняване на най-засегнатите.

В Глина тази заран дойдоха първите 20 сглобяеми къщички, докарани с тирове, най-вече от Истрия. Властите оповестиха, че става дума за дарения на хотелиери и компании производители на такива къщички. Очаква се в идващите дни да дойдат още 80 къщички, в които ще могат да се настанят над 500 души.

В засегнатия от труса регион идва помощ от цялата страна и от чужбина.

Европейският комисар за спешните обстановки Янез Ленарчич съобщи през вчерашния ден в Петриня, че е дошъл да изрази взаимност с Хърватия и сподели, че Европейски Съюз стои зад Хърватия. Той сподели, че посредством механизма на Европейски Съюз за цивилна отбрана за по-малко от 24 часа след труса 14 страни от Европейски Съюз плюс Турция са предложили съответна помощ на Хърватия и в някои обстановки даже повече от това, което е желал Загреб. Земетресението със мощ 6,2 по Рихтер във вторник аргументи огромни материални вреди. Загинаха седем души, а 27 бяха ранени. Щетите, породени в Загреб, са най-вече развалени комини и пукнатини на постройките, които бяха развалени в мощното земетресение, което удари хърватската столица през март.
Източник: banker.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР