Районът на Родопите се сблъсква със сериозни социално-икономически трудности, които

...
Районът на Родопите се сблъсква със сериозни социално-икономически трудности, които
Коментари Харесай

Тютюнът в Родопите изчезва като поминък? Печалбата е по-малка от една надница

Районът на Родопите се сблъсква със съществени социално-икономически компликации , които водят до всеобща емиграция и взаимозависимост от ниско платени аграрни действия. Ниските приходи и неналичието на задоволително работни места принуждават младежите да търсят по-добър живот отвън рамките на района.

„ Младите напущат Родопите, по какъв начин да се устоят с тези пари? “, споделя една локална жителка в диалог с Калоян Константинов за „ Клин-клин “. Според нея даже и работата в локалния завод да предлага приходи от 700-800 лв. , това напълно не е задоволително за заслужен живот, което предизвиква миграцията към по-големите градове или чужбина.

Земеделската активност, която е главен източник на приходи за доста фамилии в района, се оказва непредвидима и с ниска доходност. „ Легендарният тютюн в Родопите е на път да изчезне като занаят “, разяснява локален производител, който избра да остане неизвестен. Печалбите от тютюнопроизводството са минимални спрямо труда и вложенията, които са нужни.

Политическата конюнктура в района в допълнение усложнява икономическата картина .

„ Българо-мохамеданските области са цитадела на Движение за права и свободи “, изяснява гражданин на Дебрен, който също избира анонимност. Партиите като Движение за права и свободи и ГЕРБ играят забележителна роля в разпределението на запаси и работни места , което постоянно води до усилване на тяхното въздействие в локалната политика и стопанска система.

Въпреки тези компликации, локалните общности се стремят да запазят своята просвета и метод на живот. Общините поставят старания да поддържат инфраструктурата и да обезпечат базови услуги, което оказва помощ за възстановяване качеството на живот на жителите .

Ситуацията в Родопите илюстрира комплицираната връзка сред икономическите компликации, емиграцията и политическото въздействие , което образува динамичността на района. Решенията изискват съгласувани старания на всички равнища на ръководство, както и интензивно присъединяване на локалните общности в търсенето на устойчиви стопански други възможности.

Определени са ставките за тютюн по Националната преходна помощ за акция 2023 година

Източник: iskra.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР