Районът на Маришкия басейн има потенциал да привлече до 30

...
Районът на Маришкия басейн има потенциал да привлече до 30
Коментари Харесай

Министър Попов: Районът на Маришкия басейн има потенциал да привлече до 30 милиарда евро инвестиции

Районът на Маришкия басейн има капацитет да притегли до 30 милиарда евро вложения, само че би трябвало да бъде сътвори регулаторна среда и предвидимост, и се работи в тази посока, съобщи екоминистърът Юлиян Попов за „ БНР “.

„ Ако въглищните централи в Маришкия басейн спрат да работят, решението е възстановяване на капиталовата среда. Не виждам късмет след 2030 година въглищните централи да действат, тъй като пазарът ще ги затвори, както ги затваря и сега “ , изрази персоналното си мнение министърът.

В момента повече от 25 на 100 от електрическата енергия се получава от възобновими източници , а производството на електрическа енергия у нас е 6000 мегавата и нормално това е, когато въглищните централи работят с оптимален потенциал, съобщи още министърът. По думите му Топлоелектрическа централа „ Марица-изток “ работи с задължения и множеството от частните централи у нас съществено дискутират в идващите до 3 години да „ излязат от въглищата “. Той счита, че те могат да трансформират централите на други горива или да преминат към други енергийни браншове.

Новата енергетика е сложна и разчита на десетки технологии , които би трябвало да се комбинират , с цел да дадат постоянна система, съобщи министърът, допълвайки, че сега електрическата енергия е 20% от общото енергийно ползване, само че напред евентуално ще стане към 80%.

Екоминистърът съобщи, че новите високи санкции за замърсителите са удар върху нарушителите, а не върху въглищните централи.

Отпадъците и в столицата, и в цялата страна са измежду огромните проблеми, сподели още министърът.

Източник: iskra.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР