Районът на дерайлиралите цистерни с амоняк в Сърбия не е

...
Районът на дерайлиралите цистерни с амоняк в Сърбия не е
Коментари Харесай

Мястото на дерайлиралия влак с амоняк край Пирот не е обезопасено

Районът на дерайлиралите цистерни с амоняк в Сърбия не е обезопасен и се намира покрай къщи, осведоми БиТиВи.

Четири дни след случая до мястото на дерайлиралия трен се стига без проблем. Оказва се, че то не е обезопасено – там няма екипи на полицията или на пожарната. Едната от цистерните продължава да изпуска амоняк. Вероятно поради това управляващите в Сърбия не са почнали към момента преместването на влаковата комбинация.

Цистерните ще останат там до момента в който не изтече целия амоняк, а той продължава да се излива непосредствено в реката. Проблемът е, че водата тече към нивите на хората. Доколко това е редно да се случва и дали няма да навреди на почвата и на река Нишава, която е в непосредствена непосредственост, занапред ще кажат еколозите.

Цистерните с амоняк, които са се преобърнали, са общо четири. Не е ясно обаче какъв брой от тях изпускат амоняк. Но в региона се усеща задушлива миризма на амоняк.

След приключването на рисковия газ в Пирот и близките села беше оповестено изключително състояние. Въпреки това мястото на злополуката не е отцепено и обезопасено. От другата страна на релсите има къщи. Засега няма информация дали са обитаеми.

Проби от водата са посочили, че равнищата на амоняк са в пъти над нормата – 1,95 mg/l. Въздухът обаче над града не е рисков, твърдят управляващите. Затова щабът за изключителни обстановки в Пирот реши децата да тръгнат на детска градина или на учебно заведение.

ЖП релсите са били за ремонт. Още през 2018 година е било контрактувано финансиране, само че ремонтът се забавил поради тръжни и процедури по отчуждаване на терените. Разследването продължава, а аргументите за случая се обясняват.

Според статистиката годишно в Сърбия се случват към 80 сходни произшествия с цистерни, пренасящи рискови химикали.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР