Райнхард Гриндел, президент на Германския футболен съюз, даде ексклузивно интервю

...
Райнхард Гриндел, президент на Германския футболен съюз, даде ексклузивно интервю
Коментари Харесай

Райнхард Гриндел, президентът на германския футбол, ексклузивно пред „Труд“: Михайлов поставя важните проблеми в УЕФА


Райнхард Гриндел, президент на Германския футболен съюз, даде извънредно изявление за „ Труд “. Шефът на най-могъщата спортна федерация в Европа бе в София с задача от УЕФА да следи по какъв начин ще премине конгресът на БФС.

– Проследихте онлайн конгреса на БФС Какво мислите за преизбирането на Борислав Михайлов за президент?
– Работя с Борислав Михайлов в изпълнителния комитет на УЕФА доста добре. Той не е от хората, които са прекомерно шумни, нито от тези, които са за краткосрочни решения. Напротив – Михайлов е човек, който слага значимите проблеми и поддържа дребните федерации, които са членове на УЕФА. Държи да се обръща изключително внимание на юношеския футбол. Виждаме и какъв брой хубава база е направена от БФС. Това е причина за положителното развиване на футбола ви. Изненадах се от високата просвета, която демонстрираха делегатите на конгреса. Всеки имаше опция да изкаже свободно мнението си. Резултатът несъмнено е доста добър за Борислав Михайлов. В края на конгреса съм сигурен, че и той, и хората във федерацията са отчели като доста добър изборния ден.
– Имахте доста малко време в България, само че допускам, че най-малко малко сте останали уединено с Михайлов. Бихте ли разкрили нещо от този частен диалог?
– Което е персонално, би трябвало да остане персонално. Говорихме повече за актуалната обстановка в българския футбол. Спомнихме си и за златните времена от 90-те години, когато вашите футболисти играеха в огромни шампионати и клубове в Европа. Сега множеството ви играчи са в Турция, Русия и други сходни лиги. И това състояние ще се усъвършенства единствено с добра работа при юношите. Така тимовете ще си вдигнат равнището и като цяло ще покачат качеството на българската лига. От друга страна най-хубавите ще имат шанса да стигнат и до огромните европейски клубове, където ще могат да покажат и интернационална класа. Точно по този начин бяхте основали вашия златен тим, който на международното състезание в Съединени американски щати през 1994 година в профил Германия.
– Какви са актуалните връзки сред българския и немския футболен съюз?
– Имаме подписан меморандум за съгласие. Работим дружно по въпроса за образование на треньори и съдии. Освен това, интензивно ще засилим съдействието си по обмяна на гении. От доста години да вземем за пример федерацията във Вестфалия има контакти с българския футбол. Аз самият пристигам от региона на Нидерзаксен. Германски юношески тимове от нашата област също постоянно пътуват до България. Същото се отнася и за ваши тимове, на които ние сме домакини. Вярвам, че тази обмяна ще се задълбочава и развива. Така младите момчета натрупат по този начин нужния интернационален опит. А допускам, че всичко това ще е от огромна помощ за подрастващите български футболисти.
– В България преизбраха Михайлов. А по какъв начин вие станахте президент на немския футболен съюз?
– Знаете, че в Германия породи дълга полемика за семейството ни на международното състезание през 2006 година. Имаше и държавно следствие. Тогава моят предходник Волфганг Нирсбах се отдръпна от поста. През 2016 година бях ковчежник на федерацията. Аз не съм взел участие по време на избора за мондиала и надлежно върху мен нямаше никакво напрежение. От друга страна към този момент имах опит в администрацията като народен представител в Бундестага. На Германския футболен съюз трябваше човек, който, както споделяме, да успокои водата. Освен това да усъвършенства връзките сред професионалните и аматьорските клубове. Така получих доверието и на едните, и на другите. Първоначално започнах като изпълняващ длъжността, само че след шест месеца поех поста с мандат за три години.
– Как се чувствате на тази позиция?
– Много напрегната, само че и хубава работа. Всеки, който се интересува от футбол, знае, че това е огромна привилегия. Особено да съм паралелно до нашия народен тим и треньора Йоахим Льов. Наистина е чест да работя с тях. От друга страна пред себе си имам цяла редица съществени провокации. Искаме по образеца на българския футболен съюз да построим нов център, където подготвителната база и администрацията да бъдат под един покрив. В момента сме в подготовка за присъединяване във финалите на международното в Русия през лятото. Освен това аплайваме за домакинство на европейското състезание през 2024 година. В края на април ще представим публично на УЕФА нашата кандидатура. Това е предизвикателство на най-високо равнище. Така че е ясно – имам извънредно виновна работа като президент на футболния съюз. Трудна е, само че и приятна поради отличните достижения на нашия народен тим и на селекционера Льов. Също и на спортния шеф Оливер Бирхоф. Разбира се, доста е прелестно да съм част от този развой.
– Колко мощна е Бундеслигата спрямо другите огромни европейски шампионати?
– Смея да настоявам, че нашата лига продължава да е от най-силните в света дружно с тези в Англия, Испания, Италия и Франция. Но би трябвало да внимаваме, тъй като през сегашния сезон нашите тимове не се показаха задоволително безапелационно в Шампионската лига и Лига Европа. Да, ще кажете, че в лицето на „ Байерн “ и още два тима, имаме трима представители. Но доста други отпаднаха. Затова посредством икономическата мощ на нашите клубове би трябвало да задържим националите ни в Германия. А не всички да вървят в чужбина, най-много в Англия и Испания. Ако запазим тази наша мощ, ще бъдем атрактивни и за легионери от други страни. Нивото на Бундеслигата ще продължава да е високо. Не е въобще елементарно, тъй като телевизионният пазар е по-малък спрямо този на Висшата лига и на Примера дивисион. Но ние би трябвало да работим, с цел да може Бундеслигата да стане по-популярна в чужбина. Така солидната капитална база, която клубовете ни имат, ще се употребява рационално. Ще се притеглят мощни футболисти, което ще води до положителни резултати.
– Защо „ Байерн “ е единственият тим, който е на едно равнище с „ Реал “ (Мадрид), „ Барселона “, „ Манчестър Сити “ и „ Пари Сен Жермен “?
– На първо четене е по този начин. Но това не е поради мощта на „ Байерн “. Например „ Борусия “ (Дортмунд) през този сезон сподели недостатъци. При „ Лайпциг “ се видя, че двойното натоварване от евротурнирите и Бундеслигата е изключително предизвикателство, към което тимът би трябвало да привикне. През идващия сезон чакам този отбор да е по-подготвен. В Англия да вземем за пример също има един отбор в лицето на „ Манчестър Сити “, който сега е надалеч пред останалите. В Испания също – там това е „ Барселона “. Навсякъде по света и огромни клубове срещат компликации в избран сезон. Сигурен съм, че и в „ Борусия “, и в „ Лайпциг “, и в „ Шалке “, и в „ Байер “ (Леверкузен) ще се взимат най-правилните решения. Така чакам доста оспорван идващ сезон и усъвършенстване на нашия маркетинг в чужбина. Това е доста значимо. По този метод ще имаме чудесно лице на Бундеслигата, положително показване в Европа и, несъмнено, ще продължим да разполагаме с един страховит народен тим. Вярвам, че на международното в Русия отново ще се представим чудесно. Така немският футбол ще продължи да притегля задгранични фенове.
– Как виждате възможностите Германия да отбрани международната купа?
– Очаквам, че бразилците и аржентинците ще бъдат доста по-силни от 2014 година. Те не са единствено Неймар или единствено Меси. В Шампионската лига виждаме, че имат голямо количество мощни футболисти. За нас ще бъде по-тежко на идното международно. Със сигурност няма да се повтори паметната победа над Бразилия със 7:1, както стана в Белу Оризонте. Ценя доста и тима на Франция. Очаквам Испания още веднъж да бъде мощна. Португалия е актуалният европейски първенец и не би трябвало да се подценява. Бих добавил в този лист и Англия. Отборът им също ще играе сериозна роля поради силата на Висшата лига. Видяхме, че в домакинските мачове англичаните се оправят доста добре. Ние играхме контроли против тях, и против французите. Трудни бяха. Забеляза се, че имат доста високо качество. И да заключа – ние сигурно сме измежду любимците. Но ще бъде доста по-трудно в Русия, в сравнение с беше в Бразилия. Трябва във всеки мач от началото да даваме 100 %. Със сигурност сме също по този начин по-голям любимец в този момент, в сравнение с бяхме в Бразилия. Затова и нашите противници ще играят на 105 % против нас. Ще се пробват да се потвърждават, а ние би трябвало да им попречим.
– Българите сме доста горди с четвъртфинала на международното през 1994 година, когато победихме Германия с 2:1. Къде гледахте мача? Какво помните от него?
– У дома гледах по малкия екран. Много добре си припомням, че следих със смесени усеща. Аз израснах в Хамбург и надлежно съм огромен почитател на „ Хамбургер “. Тогава при нас играеше Йордан Лечков и тъкмо неговият гол изхвърли Германия от международното. Това не беше хубаво за нас, само че беше подобаващ триумф за България. На това международно защитавахме купата си, само че направихме прекомерно малко, с цел да запазим реномето си. Но триумфът на златния тим на България беше изцяло подобаващ.
– Освен Лечков кои други български футболисти цените?
– Гледал съм онлайн Димитър Бербатов. Трябва да призная, че като почитател на Хамбургер познавам добре и настоящия ви народен селекционер Петър Хубчев. Тогава той също играеше в моя тим. Това са българите, които най-добре зная.
– Колко мача гледате на седмица?
– Много по-често следя мачове по малкия екран, в сравнение с стадиона, тъй като имам доста задания. Когато се играят интернационалните мачове, ги наблюдавам съвсем всичките. Пускам най-често канала с конферентната връзка, тъй като желая да имам взор върху всички тимове. Трябва да призная, че сега съм доста впечатлен от качествата на британските отбори. Особено от „ Тотнъм “, който обичайно остава в сянката. Щастлив съм, че Илкай Гюндоган стартира да играе толкоз мощно в „ Манчестър Сити “. Той ще е доста значим за нас на международното. Стискам палци всички наши национали да са здрави. Гледам доста мачове и на всички футболисти поисквам да са здрави.
– Какво мислите за навлизането на системата ВАР и изобщо за видео съдиите? И какво като цяло е мнението ви за технологиите във футбола?
– Като цяло имам вяра, че видео съдиите ще създадат футбола по-честен. Достатъчно пъти сме слушали по какъв начин след мач един рефер идва в съблекалнята и се извинява на тима с думите: „ Ако бях видял повтаряне, нямаше да отсъдя по този начин. “ Така че помощта от видеото е и за арбитрите, и за тимовете, които са ощетени. Предстои съвет на ФИФА в Богота и там доста деликатно ще прегледаме и изследваме до каква степен можем да се осланяме на ВАР. И реферите, и видео съдиите, би трябвало да регистрират по кое време има ясна и явна неточност. Кога би трябвало да се изисква повтаряне. Кога съдията 100 % е отсъдил неверно. Комуникацията сред видео съдиите и арбитъра на терена, който има последната дума, би трябвало да бъде ясна. За всичко това се постанова и ние да се обучим. Затова споделям, че системата като цяло е вярна. И би трябвало да се употребява рационално. Няма да докара до нищо, в случай че имаме проблеми с връзката на международното. Ако съдиите и видео асистентите не работят дружно и рационално. Трябва доста ясно да се знае по кое време повторението се изисква и по кое време не. Работата на ВАР е да подкрепя на реферите на терена. Последното решение постоянно ще е на основния съдия. Най-важното е системата да стартира да действа съществено. В началото на сезона имахме проблеми в Бундеслигата, само че с течение на времето те стават все по-малко. Нашите съдии към този момент дълго работят с този инструмент и привикват. Имат повече време да се учат. За почитателите и за тимовете няма да е добре да има прекомерно дълги прекъсвания на играта. Затова споделям – би трябвало да действа рационално. Ако има огромен спор на терена, ВАР е най-справедливият съдия. Мондиалът в Русия ще е голям празник и ние би трябвало да го пазим. И най-после приключвам по този начин – ВАР е система, която би трябвало да направи футбола по-справедлив. Но би трябвало да действа на 100 %.
– Кога да ви чакаме още веднъж в България?
– Не знам тъкмо. Надявам се, че ще се паднем в една квалификационна група с България. Жребият за Евро 2020 е в края на годината и ще се веселя отново да дойда тук с националния тим на Германия.
Източник: trud.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР