Райна Миткова е управител на двете дъщерни компании на немската

...
Райна Миткова е управител на двете дъщерни компании на немската
Коментари Харесай

Нараства делът на хората, засегнати дългосрочно от кризата

Райна Миткова е шеф на двете дъщерни компании на немската EOS Group в България - ЕОС Матрикс и ЕОС Сървисис. От основаването на Асоциацията на колекторските организации в България тя е нейн ръководител. През 2015 година тя е определена за член на борда на шефовете на Европейската федерацията на националните колекторски асоциации (FENCA).

Райна Миткова е приключила Executive MBA в Cotrugli Business School, Загреб, Хърватия. Тя има над 15 години мениджърски опит в региона на интернационалното бизнес развиване и стратегическо обмисляне в региона на софтуера, консултациите и ръководството на вземания.

Екипът на Money.bg приказва с нея за задлъжнялостта на потребителите, компликациите пред тях в сегашната обстановка на изключително състояние и методите да ги разрешат.

Можете ли да определите какъв % от потребителите срещат усложнения в изплащането на заема си? Какъв е делът на новоизпадналите в просрочие, т.е. след 13 март?

Промяната, която настъпи след въвеждането на изключителното състояние у нас, може да се раздели условно на два стадия. В края на март наблюдавахме по-скоро психически аргументи за прекратяване на заплащанията. Част от потребителите отказваха да покриват вноските си с обяснението, че са несигурни в приходите си в подтекста на общата икономическа картина. През април към този момент се появиха клиенти с действителни усложнения. Това бяха най-вече хора от бранша на услугите, чиято активност бе спряна. Част от тези, с които разговаряхме през април, бяха със кратко работно време, други - в неплатен отпуск, трети са съкратени. За страдание, процентът на хората, наранени дълготрайно, нараства. На този стадий е към момента рано да определим тъкмо какъв дял от потребителите все още е обиден и в каква степен.

Какви разновидности за разсрочване стоят пред потребителите, с които разговаряте? Банковият бранш предложи до 6 месеца гратисен интервал. Компаниите от Вашата асоциация имат ли сходни оферти към потребителите?

Веднага след оповестяване на изключителното състояние и в подтекста на рекомендациите на омбудсмана, фирмите от нашата асоциация одобриха обща политика на самостоятелен метод. Това, което е общовалидно в методите ни на договаряния през днешния ден - не начисляваме наказателна рента и това ще бъде политиката ни и отсега нататък, в случай че обстановката се задълбочи. Проактивно търсим нашите клиенти и им предлагаме преструктуриране на отговорностите, щом установим проблем.

Като отрасъл нямаме единна скица, точно тъй като преглеждаме всеки случай поотделно и се стремим да предложим най-гъвкавото и налично за клиента решение. Всяка от фирмите в асоциацията се стреми да резервира разговора с потребителя и да му предложи проект, допустимо най-ефективен за обстановката. Разсрочването на заплащанията, гратисният интервал, даже опростяване на част от отговорностите, при положение, че потребителят в действителност няма опция да заплаща - всичко това са годни за нас практики, които прилагаме от средата на март до през днешния ден.

Оскъпяват ли се разсрочените заеми?

Не, не се оскъпяват. Нашата цел е да улесним потребителите. Защото е доста значимо, даже да не могат да погасяват отговорностите си в цялостен размер, да ни уведомят за това и да потърсим решение дружно. В противоположен случай хората рискуват във времето да стане струпване, което в допълнение ще ги затрудни в бъдеще.

Какъв е профилът на задлъжнелия консуматор през днешния ден? Различава ли се той от този, който идентифицирахте преди 6 месеца, да вземем за пример?

Хората, които все още изпитват по-съществени усложнения, са тези от най-засегнатите браншове - работещи в хотелиерството и ресторантьорството, в магазини за мода и дрехи, салони за хубост. Има отражение и при хората със свободни специалности - т.е. тези, които са се самоосигурявали или са били на цивилен контракти и сега не могат да разчитат на трудовата борса.

Какъв бе междинният размер на необслужвания заем през 2019 година? В каква посока очаквате да се движи той отсега нататък?

За 2019 година междинният размер на отговорностите на българите продължи наклонността си на спад и бе малко над 700 лв.. За страдание, това положително придвижване няма по какъв начин да продължи и чакаме в кратковременен проект задлъжнялостта да нараства.

Опитват ли фирмите да продават нови пакети през днешния ден? Каква е прогнозата Ви за развиване на пазара на ръководство на вземания през идващите месеци?

Да, чакаме по-висока интензивност. По всяка възможност зимният интервал ще бъде динамичен. Натрупват се просрочия, които в даден миг ще бъдат продадени. По-старите пакети, които до момента са били обслужвани от директните кредитори, ще бъдат препоръчани на пазара. Въпреки това секторът е изправен пред предизвикателство, тъй като събираемостта ще бъде доста затруднена.

Какво ще посъветвате потребителите, които към момента не са в просрочие, само че към този момент срещат усложнения с покриването на заемите си ?

Да бъдат самодейни. Ако считат, че има заплаха да изпаднат в усложнение, да се извърнат към кредитора си, да обсъдят разновидностите, да не стопират да заплащат, с цел да не става струпване във времето. Последният съвет е значим, тъй като постоянното покриване на вноски, даже отчасти, основава дисциплинираност, която ще помогне за превъзмогването на компликации отсега нататък. И още, когато потребителят е деен и има предпочитание да откри решение на казуса си, кредиторът е податлив на повече взаимни отстъпки.

Повишаването на финансовата просветеност на хората постоянно е била приоритет за Асоциацията. Затова, в границите на самодейността " Мисия платено " и в подтекста на изключителната обстановка, предлагаме някои препоръки за справяне със усложненията в условия на рецесия.

В момента сме в развой на създаване и на онлайн уроци за деца на елементарен и наличен език. Смятаме, че финансовото обучение в ранна възраст е от основно значение за качеството на живот на хората.
Източник: money.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР