Райфайзенбанк (България) ЕАД ще смени името си и ще се

...
Райфайзенбанк (България) ЕАД ще смени името си и ще се
Коментари Харесай

Райфайзенбанк България става KBC Bank

Райфайзенбанк (България) ЕАД ще смени името си и ще се споделя KBC Bank, откакто беше публично добита от групата на KBC, част от която е и Обединена българска банка.

"За прочут интервал от време двете банки ще действат независимо. След това те ще се слеят в една институция, само че това няма да стане незабавно ", изясни на конференция през днешния ден Петър Андронов, който до май 2021 година беше изпълнителен шеф на ОББ, а сега управлява отдел "Международни пазари " в KBC Group.

По думите му със договорката се основава най-голямата финасова група в България, а на банковия пазар, по данни на Българската национална банка от края на месец март, тя заема първо място по мярка на активите.

С прибавянето на тези на Райфайзенбанк, която към този момент ще се споделя KBC Bank, те доближават 27.3 милиарда лева (по данни на Българска народна банка от края на първото тримесечие).

Това отрежда на групата пазарен дял от 19.4%, а на второ и трето място се подреждат Уникредит Булбанк и Банка ДСК надлежно с 18.9% и 17.9%.

"С тази договорка KBC Груп става еднолично най-големият вложител в България за всички години на прехода ", сподели още Петър Андронов. Активите на Райфазенбанк в България стават благосъстоятелност на белгийската финансова група за сумата от 1 009 000 000 евро.



Петър Андронов, началник на отдел "Международни пазари " в KBC Group

Той сподели още, че разширеният пазарен дял на KBC Group в България трансформира страната ни в третия основен пазар за групата след Белгия и Чехия.

"България е третият по величина пазар на една от най-големите финансови групи в света. Всъщност, няма друга интернационална компания, която толкоз доста да е харесвала България. Надявам се да продължи да я харесва ", сподели още Андронов.

"Стратегията за развиване на KBC Bank в България ще копира тази на групата на KBC във всички наши пазари. В основата ѝ стои разбирането, че клиентът постоянно е преди всичко. Дигитализацията и нововъведенията в банковия бранш се развиват с бързи темпове и мащабът, който в този момент притежаваме, ще ни разреши да се възползваме оптимално от новите технологии и да ги предложим на нашите клиенти ", сподели основният изпълнителен шеф на ОББ и кънтри управител на KBC за България Питър Рубен.

На въпрос на Profit.bg по какъв начин и по кое време ще се отразят на България стягането на паричната политика и повишението на лихвените проценти от страна на Европейската централна банка, Петър Андронов разяснява, че първичните резултати ще са минимални.

"През юли се чака растеж на главния лихвен % в еврозоната с 25 базисни пункта, което е минимално покачване. Един от резултатите, който чакам в България, е последователното унищожаване на негативните лихви по депозитите. В момента такива има основно по огромните и корпоративните влогове ", разяснява Андронов.

Той предвижда още, че и лихвите по фирмените заеми, които се договарят в евро, евентуално ще реагират във възходяща посока. В по-дългосрочен проект, при идващите стъпки на покачване на главния лихвен % от страна на ЕЦБ, се чака със забавяне от няколко месеца цената на кредитнея запас да стартира да се покачва и у нас, само че със относително плавни темпове.
Източник: profit.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР