Райфайзенбанк (България) ЕАД публикува редовния си месечен икономически обзор с

...
Райфайзенбанк (България) ЕАД публикува редовния си месечен икономически обзор с
Коментари Харесай

Райфайзенбанк: По-висок от очаквания ръст за 2019 г.

Райфайзенбанк (България) ЕАД разгласява постоянния си месечен стопански преглед с коментар на данните, налични към септември, с фокус върху растежа на брутния вътрешен артикул.

„ Въпреки песимистичните оценки за положението на стопанската система към края на третото и упованията за четвъртото тримесечие, съгласно анкетите на Национален статистически институт от август, прогнозата на Райфайзен Рисърч за цялата 2019 година се покачва от 3.0% на 3.5%, основно заради мощния резултат от първото полугодие (4.2%).

За второто полугодие чакаме напредък от малко под 3.0%, движен от вътрешното търсене и подкрепян от експорта, до момента в който вносът ще се възвърне до слаб напредък “, разяснява икономическият анализатор на Райфайзенбанк Емил Калчев.

По отношение на динамичността на съставените елементи на Брутният вътрешен продукт от страна на търсенето, износът през второто тримесечие набъбна с 2.1% по отношение на второто тримесечие на 2018 година, а вносът понижа с 4.0%. От своя страна крайното ползване се усили с 1.0%, а брутo капиталообразуването се сви с 4.1%.

„ От страна на предлагането, през второто тримесечие най-солиден принос за растежа на Брутният вътрешен продукт предстоящо имаше секторът на услугите (2.7 пр.п.), следван от промишлеността (0.7 пр.п.), в това число строителството (0.3 пр.п.), до момента в който селското стопанство повлия едва за растежа (0.1 пр.п.). “, добавя Калчев.
Източник: blitz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР